Brent поскъпна до 95,73 долара за барел

Brent поскъпна до 95,73 долара за барел Снимка: Scott Barbour/Getty Images

Котировките на петрола се покачват в сряда заради данните на Американския петролен институт (API) за рязък спад на запасите в САЩ

Поскъпването се поддържа и от информация на The Wall Street Journal и Bloomberg, че Саудитска Арабия се страхува от ирански атаки срещу съоръжения в страната, както и в Ирак. Това може да доведе до прекъсване на доставките на петрол от региона и повишаване на цените на петрола.

Днес януарските фючърси за Brent поскъпнаха на лондонската борса ICE Futures с $1,08 (1,14%), до $95,73 за барел. Във вторник  Брент се покачи с $1,84 (2%) до $94,65 за барел.

До този момент декемврийските фючърси за WTI поскъпнаха на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) с $1,2 (1,36%), до $89,57 за барел. До затварянето на предишната търговия договорите поскъпнайа с $1,84 (2,1%) до $88,37 за барел.

Запасите от петрол в САЩ са намалели с 6,53 милиона барела през седмицата, приключила на 28 октомври, след като се повишиха с 4,52 милиона барела седмица по-рано, според данни на API, публикувани във вторник. Министерството на енергетиката на САЩ ще публикува официални данни за запасите по-късно в сряда.

Експертите, анкетирани от S&P Global Commodity Insights, средно очакват спад на запасите от петрол миналата седмица с 1,6 милиона барела, бензин - с 1,9 милиона барела, дестилати - с 1 милион барела.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: