В руския политически и бизнес елит се заговори за революция

В руския политически и бизнес елит се заговори за революция Снимка: vox.com

В осмия месец от войната с Украйна висшите политически и делови кръгове на Русия се оглеждат за възможна смяна на властта.

Това се случва за първи път в 22-годишното управление на руския президент Владимир Путин, който доведе страната до безнадеждно положение, пише The Washington Post (WP), позовавайки се на събеседници в руското правителство и големия руски бизнес.

„Навлизаме в революционна ситуация. Всички чакат нещо различно от това, което се случва сега – друго ръководство, друга война. „Ястребите” искат по-строги действия, „гълъбите“ изобщо не искат война. Време е за промяна на политическата система”, казва пред WP високопоставен държавен служител, пожелал анонимност, но признава, че не знае как може да се осъществи това.

Според него никой не е доволен от статуквото и безизходицата става все по-очевидна: победата е толкова невъзможна, колкото и загубата. „Ние сме като при цугцванг в шахмата – всеки ход е по-лош от предишния, но е невъзможно да не се движиш“, казва държавният служител.

Според негов колега, оптимизмът от лятото се е изпарил. „Властите казваха, че ще направят всичко, но ще намерят изход. Сега обаче хората не виждат бъдеще“, отбелязва той. 

Събеседник на WP от бизнес елита констатира: „Настроението е много лошо“ - икономиката страда от войната, а преносочването на износа към Китай и Индия не работи. От друга страна, всяко затягане на санкциите е нов удар по икономиката.

Само за една седмица мобилизацията свали рейтинга на Владимир Путин от 83% на 77%, което не се е случвало след пенсионната реформа. Идващите от фронта ковчези само ще влошат ситуацията, смята руският бизнесмен.

„След няколко месеца обществените настроения ще се влошат още повече“, казва предприемачът. Според него войната все още разчита на изтощение – докато едната страна не може да я продължи. Но санкциите влияят все по-силно върху руската икономика, а петролното ембарго и таванът на цените на руския петрол тепърва ще се задействат през декември. 

Руският президент не може да не вижда тази реалност и това го кара да говори за единственото останало в арсенала му оръжие - тактическия ядрен удар, казва бизнесменът. Както мнозина други обаче, и той смята, че Китай няма да позволи „тази кутия на Пандора да се отвори“.

Според Сергей Гуриев, заместник-ректор на парижкия институт за политически изследвания Sciences Po, Путин ще „изчерпи парите“ до края на годината, което ще доведе до напълно нова реалност.

Като опасение от смяна на властта звучи и изявлението на бившия руски премиер Сергей Степашин пред държавната агенция РИА „Новости”. Той директно призова да не се допуска повторение на революцията от 1917 г., а Владимир Путин да остане начело на Русия до 2030 г. 

„Вярвам, че иска или не, Путин ще трябва да носи кръста си, преди наистина да можем да постигнем истински мир“, каза Степашин. Според него обаче, докато тече войната в Украйна е „съвсем очевидно”, че във власттазамяна е невъзможна, особено в ситуация на частична мобилизация“.

През 2020 г. Владимир Путин промени руската конституция, узаконявайки оставането си на власт до 2036 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: