Отново за ковид-ваксините: скандал, който няма да заглъхне от само себе си

Отново за ковид-ваксините: скандал, който няма да заглъхне от само себе си Снимка: left.eu

Защо третата и най-голяма поръчка на Европейската комисия (ЕК) за доставка на Pfizer/BioNTech-ваксини е договорена непрозрачно и това ще разклати ли стола на Урсула фон дер Лайен?

Договорът е подписан през май и предвижда първоначалната доставка на 900 милиона дози през 2022 и 2023 г. Сделката презизвика интереса на Европейската сметна палата, чийто одит установи, че вместо ковид-комисията на ЕК, първоначалните разговори е провела председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, като впоследствие е доуточнила договора чрез нейни лични текстови съобщения до главния изпълнителен директор на Pfizer,  Алберт Бурла. 

Т.нар. „Ковид-комисия” на ЕК е специално създаден орган, в който участват представители на 27-те държави-членки на ЕС. Тяхната задача е да съгласуват с националните органи европейската стратегия за справянето с пандемията и снабдяването с ваксини. Одитът обаче установи, че среща между този специализиран съвет и Pfizer така и не се е състояла, а договорът за покупката на ваксини е осъществен чрез съобщенията между  Бурла и фон дер Лайен, която е отказала да ги огласи, както съобщи The New York Times.

По този повод на 10 октомври ковид-комисията на ЕП трябваше да изслуша д-р Алберт Бурла, но ръководителят на фармацевтичния гигант реши да не се яви, съобщава Politico. Той е отменил ангажимента си две седмици, след като даде положителен тест за Cоvid-19, за втори път след средата на август. По тази или друга причина, Pfizer са изпратили на срещата с комисията своя директор по международните пазари Джанин Смол, представяйки я като служител на „най-добрата позиция, за да подкрепи комитета при постигането на целите му“.

Председателят на ковид-комисията, белгийският член на ЕП Катлийн Ван Бремпт, казва пред Politico, че „дълбоко съжалява“ за решението на д-р Бурла да не се яви на изслушването – нещо, което негови колеги от Moderna и Astra Zeneka са направили. 

Същевременно, комисията не е удовлетворена от обясненията на Жанин Смол. Тя не е отговорила на отправените ѝ въпроси за прес-политиката на компанията, за докладите от клиничните изпитания на ваксините и други противоречиви факти относно безопасността и ефективността им, поставени от други производители на ковид-ваксини. 

Затова вчера европейската ковид-комисия на своя пресконференция изказа общото становище, че сключването на третия и най-голям договор за доставка на ваксини, нарушава демократичната процедура на ЕК за вземане на решения. 

Според комисията, сделката между Pfizer/BioNTech и ЕК етайно и директно сключена с изпълнителния директор на Pfizer”, по начин, който е „неприемлив в една демократична рамка като тази на ЕС”. Комисията подчерта, че това нарушава правата на европейските граждани да знаят за какво се харчат милиарди от парите им. 

Според членовете на европайската ковид-комисия, отказите на Урсула фон дер Лайен да разкрие съдържанието на текстовите съобщения и на д-р Бурла да се яви пред комисията, последвани от мъглявите отговори на Жанин Смол, хвърлят притеснителна сянка върху легитимността на цялата процедура, създавайки предпоставки за възникване на корупция и подозрения за лобиране

В заключение, комисията смята, че е необходимо много по-мащабно разследване от специализирани органи, за да се разкрие истината и да се гарантира правото на прозрачност на европейските граждани при обществените поръчки на ЕС.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: