Офицер от САЩ прогнозира проблеми с доставките на оръжие за Украйна

Офицер от САЩ прогнозира проблеми с доставките на оръжие за Украйна Снимка: pikist.com

Още тази зима Вашингтон ще се сблъска с трудности при снабдяването на Украйна с оръжие заради влошеното положение в отбранителната промишленост на САЩ.

Такава гледна точка изрази офицерът от военното разузнаване на САЩ Джоузеф Донато в статия за The National Interest.

"Американската отбранителна промишлена база вече изпитва трудности с доставките на въоръжение за Украйна, а запасите от критично важни боеприпаси намаляват. При сегашния темп на стрелба САЩ и техните съюзници трудно ще могат да осигурят ВСУ тази зима", констатира Донато.

Авторът е убеден, че коренът на проблема се крие в "десетилетията на американската деиндустриализация". Това, според офицера, е  изострило логистичните проблеми и е намалило темповете на производство на оръжие.

Донато подчертава, че повече от шест месеца въоръжен конфликт в Украйна са разкрили недостатъците във възможностите на САЩ да водят продължителна война. Във връзка с ограничените ресурси той призовава Вашингтон да установи ясни граници на своя "ангажимент към Киев" и да се откаже от идеята да се бори до победен край.

Офицерът смята, че Белият дом трябва да вразуми правителството на Зеленски да седне на масата за преговори и да подпише "мир, предполагащ отстъпки на Украйна към Русия". 

Така, смята Джоузеф Донато, САЩ ще съумеят да не се компрометират пред лицето в Европа и да напомнят на световната общност, че първостепенната стратегическа задача на Вашингтон е "сдържането на Китай" по тайванския въпрос.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: