Зеленски: Украйна ще бъде един от европейските центрове на военната индустрия

Зеленски: Украйна ще бъде един от европейските центрове на военната индустрия

Украинският лидер нарече "силно" съвместното изявление на девет страни от НАТО

Украйна винаги е била и ще продължи да е един от европейските центрове на военната и авиационна индустрия, каза президентът Володимир Зеленски.

„Готвим се да създадем учебен център и завод на компанията „Байкар“ в Украйна, както и съвместно производство на авиационни двигатели. Със сигурност ще реализираме тези проекти. Украйна винаги е била и ще стане един от европейските центрове на военната и авиационна индустрия“, каза държавният глава в традиционно обръщение в неделя.

Украинският лидер нарече "силно" съвместното изявление на девет страни от НАТО, които подкрепиха влизането на Киев в Алианса. „Имаме силно съвместно изявление днес от лидерите на девет държави от НАТО: Чехия, Естония, Латвия, Литва, Северна Македония, Черна гора, Полша, Румъния и Словакия“, каза той.

Европейските лидери осъдиха стъпките на руската ескалация и, което е много важно, подкрепиха стремежа ни да станем пълноправен член на НАТО. Ние се движим в тази посока. Сигурен съм, че ще реализираме този наш проект“, подчерта Зеленски.

Според президента, „когато украинската армия върне знамето на освободените територии, никой няма да си спомня за руския фарс с анексии“.

Всеки ден поне два пъти - сутрин и вечер - получавам доклади от нашите военни. Тази седмица в сводките най-голяма част заема списъкът на населените места, освободени от врага в рамките на нашата отбранителна операция. Това е тенденцията, знаете", каза той.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: