Победата на дясноцентристите в Италия разтревожи ЕС

Победата на дясноцентристите в Италия разтревожи ЕС Снимка: insidethegames.biz

Вицепрезидентът на Европейския парламент Катарина Барли нарече победата „тревожна” и посочи, че политическите модели на бъдещата министър-председателка Джорджия Мелони са Орбан и Тръмп.

Мелони спечели изборите с над 26% от гласовете, а дясноцентриската ѝ коалиция доминира с 44%, което ѝ осигурява абсолютно мнозинство както в Камарата, така и в Сената. Поздравления за Джорджия Мелони първи изпратиха Марин Льо Пен и Виктор Орбан, с констатацията, че „Италианският народ избра суверенно правителство”

От италианския парламент обаче ще липсват много познати имена. Според политически анализатори, причина за триумфа на Джорджия Мелони е и „глупавото, страхливо, безполезно и объркано” поведение на Демократическата партия.

Коментарите на чуждата преса са предпазливи. „Европа се страхува от катаклизми, докато Италия се наклони в дясно“, пише The Guardian. В подзаглавието на редакционна статия, New York Times определи Мелони като евентуалния "първи премиер с постфашистки корени". Вестникът отбелязва ниската избирателна активност – едва 64%, „изненадващ резултат за Италия”, която винаги се е представяла масово на своите избори.

Washington Post публикува анализ със заглавие „Десният завой срещу Украйна може да е на крачка разстояние“. Статията подчертава, че Мелони досега е подкрепяла Киев „устно”, но ключовите ѝ съюзници не крият "афинитета си към Кремъл“. ВВС въздържано посочва че Мелони е "предопределена да стане новият премиер", докато Financial Times изразява позицията, че „победата на италианската десница предполага рискове, но не и крайности“.

Като първи италиански премиер жена, Джорджия Мелони обаче няма да се бори за правата на жените и хората с нетрадиционна сексуална ориентация, пише fanpage.it. Партията ѝ „Италиански братя” се е ангажирала да подпише т.нар. „Харта на принципите“, манифест на част от по-малките ѝ съюзници. Документът съдържа някои теми, които по всяка вероятност ще попаднат в дневния ред на Мелони, например борбата срещу абортите и забраната „несемейни или двойки лица от един и същи пол да осиновяват непълнолетни лица".

Очакванията са политиката на Мелони да определи италианските жени като „пазителки на семейството и майчинството”. Италия се кълне в своята демокрация, но мнозина вече изразяват опасения, че крайнодясното правителство на Мелони може да доведе до противоречия и разединяване на италианското общество. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: