Откриха 7000-годишно съоръжение, по-старо от египетските пирамиди и Стоунхендж

Откриха 7000-годишно съоръжение, по-старо от египетските пирамиди и Стоунхендж Снимка: hightech.fm

Това е един от най-старите примери за архитектура в Европа, съобщава Live Science.

Археолозите, които провеждат разкопки близо до Прага, са открили останки от съоръжение от каменната ера, което е по-старо от Стоунхендж и дори от египетските пирамиди

Мистериозният комплекс е построен преди почти 7000 години, през късния неолит или новата каменна ера. В тази кръгла сграда най-вероятно са се събирали представители на местната фермерска общност, въпреки че истинското й предназначение е неизвестно.

Разкопаната кръгла фигура е голяма - около 55 метра и висока колкото наклонената кула в Пиза, съобщава Radio Prague International. По време на разкопките учените откриват фрагменти от керамика, животински кости и каменни инструменти. Освен това те успяват да разгледат вътрешната и външната структура на съоръжението.

Въглеродният анализ на органичните останки от разкопките на зданието ще помогне на учените да определят датата на строителството на конструкцията и евентуално да я свържат с неолитно селище, чиито следи са открити наблизо.

След три века популярност, зданията от този тип изведнъж изчезват от археологическите източници около 4600 г. пр. Хр. Археолозите все още не знаят до този момент защо те са били изоставени от древните хора.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: