Турция предприема мерки в съответствие със санкциите срещу Русия

Турция предприема мерки в съответствие със санкциите срещу Русия Снимка: turkishairlines.com

Големи турски банки отказват да работят с картовата платежна система „Мир”, а руски пилоти губят възможността да се обучават в Турция.

Сред финансовите институции, които решиха да спрат сътрудничеството си със системата „Мир” е и най-голямата частна банка в Турция - İş Bank, съобщи Reuters, позовавайки се на съобщение от банката. В него се казва, че финансовата институция не възнамерява да поема рискове и да избягва прилагането на санкции и ще извършва дейността си „в съответствие с националните и международни закони, правила и принципи на търговска дейност".

По-късно РИА „Новости” съобщи за същото решение на втора голяма турска банка, Deniz Bank. Очакванията са и други турски финансови институции да предприемат тази финансова политика, въпреки неотдавнашното изявление на руският президент Владимир Путин, че платежната инфраструктура на руските карти „Мир” в Турция ще се разширява, за да улесни руските туристи.

Западните страни затягат прилагането на санкционния режим, включително с налагане на вторични санкции на институции и лица, които спомагат за заобикалянето му. Само преди дни САЩ и ЕС предупредиха за това петте най-големи турски банки Vakıf Bank, Ziraat Bank, Halk bank, İş Bank и Deniz Bank и очевидно, последните две са се съобразили..

Друга мярка, която Турция предприе в подкрепа на санкциите е, че руски пилоти вече няма да се обучават в учебния център на Turkish Airlines, съобщи Телеграм-каналът „Авиаторщина”. Мярката е обявена с писмо на центъра, в което се казва, че обучението на руски пилоти се преустановява поради затягането на санкциите от страна на Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA), която е сертифицирала всичките му симулатори (FSTD). 

Руски авиационни експерти казват, че вероятно и други центрове за обучение скоро ще последват Turkish Airlines, за да не загубят сертификатите си, издадени от EASA. Според експертите, като възможност поне за сега остава Близкият изток, например ОАЕ, но обучението там вероятно ще бъде по-скъпо.

Решението на Турция е сериозен удар върху системата за обучение и задължителната периодична квалификация на пилотите в Руската федерация, които досега са били обучавани именно в турските центрове, на сертифицираните от EASA симулатори. Това ще лиши руските пилоти от възможността да управляват безопасно самолети на дълги разстояния като Boeing B777 и най-новия Airbus A350. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: