Германската Uniper ще съди „Газпром” за милиарди евро

Германската  Uniper ще съди „Газпром” за милиарди евро Снимка: energynews.pro

Заради намалените доставки на природен газ компанията загуби € 12,4 милиарда през първото полугодие.

Действията на „Газпром” доведоха до тези рекордни загуби за Uniper, тъй като компанията трябваше да купува газ на по-висока цена и беше принудена да се обърне за помощ към германското правителство, пише Reuters. Първо Uniper взе заем от € 9 милиарда от държавната банка за развитие (KfW), а след това още € 4 милиарда, за да покрие липсата на ликвидност.

Бизнесът на компанията обаче продължава да се влошава. Заради покачващите се цени на природния газ, тя губи повече от € 100 милиона на ден. В началото на септември главният изпълнителен директор на Uniper Клаус-Дитер Мобах каза, че ще се нуждаят от още € 7 милиарда държавна помощ, която немското правителство обеща да предостави през четвъртото тримесечие на годината.

Арбитражният съд в Стокхолм, където Uniper вероятно ще заведе исковете, многократно е разглеждал спорове по договори между „Газпром” и негови контрагенти, включително полската PGNiG и украинската „Нафтогаз”.

Най-голямата корпоративна жертва на енергийната криза в Европа досега е Uniper. Компанията заяви по-рано, че преразглежда правните стъпки срещу "Газпром" и че може да се насочи към арбитражно производство – процедура, която продължава обикновено няколко години, преди да се стигне до присъда.

„Разбира се, Uniper ще разгледа подобни искове за щети срещу "Газпром" и ако има добри изгледи за успех, ще се опита да ги приведе в изпълнение“, се казва в имейл на Uniper, която е и мажоритарен собственик на финландската енергийна компания Fortum.

След като през юни намали подаването на газ по Северен поток 1, „Газпром” преустанови доставките напълно, обявявайки това с форсмажорни обстоятелства - обяснение, което Uniper отхвърля.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: