Германия е изправена пред деиндустриализация

Германия е изправена пред деиндустриализация Снимка: jwnenergy.com

След Втората световна война има идея победената и капитулирала страна да се деиндустриализира и да се развива като аграрна, но в крайна сметка съюзниците не предприемат тази мярка.

Почти 80 години по-късно Владимир Путин би могъл да го постигне – поне отчасти. Използвайки природния газ като оръжие, руският президент подкопа четвъртата икономика в света и трети глобален износител на стоки, пише The Economist, посочвайки че бизнес моделът на Германия, изграден в голяма степен върху вноса на евтина руска енергия, е изправен пред сериозно изпитание. 

Заради по-голямата си енергийна зависимост, немската икономика пострада по-тежко от другите европейски икономики. От Федерацията на германската индустрия (BDI) казват, че „отровната” ситуация може да се разпространи в целия индустриален свят, който в голяма степен разчита на германските производители.

Най-големият проблем в германската индустрия са нарастващите разходи за енергия. Токът за следващата година вече е скочил 15 пъти, газът - 10 пъти, отчитат от BDI. През този юли промишлеността е използвала 21% по-малко газ, отколкото през юли 2021 г., но не заради по-ефективно производство, а по-скоро заради драматичното му намаляване. 

Най-силно засегнати са компаните с под 1000 служители. Почти една четвърт от тях отлагат или отказват поръчки. В страната, която предлага над 3000 вида хляб, около 10 000 хлебопроизводители се борят с по-високите разходи за газ, електричество, брашно, масло и захар. Веригата пекарни Wiedemann в Берлин със 127-годишна традиция, отчаяно се опитва да работи с по-малко персонал, въвеждайки необичайни производствени практики.

За да се справят с енергийните разходи, почти една на всеки десет големи немски компании е спряла или намалила производството си. Всяка пета обмисля да го премести изцяло или частично в друга страна, 40% казват, че ще отложат инвестирането в по-екологични практики.

Енергийните субсидии на правителството укротиха цените на някои основни суровини, но дори това няма да намали напрежението, казват от BDI. Все по-трудно става високите произиводствени разходи да се прехвърлят в цените за потребителите. Не успя да го направи например Hakle, основен производител на тоалетна хартия, който обяви фалит

След няколко добри години, дебелите тефтери с поръчки на автомобилните производители изтъняват, тъй както изтъняха и портфейлите на купувачите. Производственити процеси в сектора реално не могат да се променят, така че автомобилопроизводителите ще прибегнат до намаляване на административните разходи и ограничаване на научноизследователската и развойната дейност. Пренасочването към електрически автомобили ще се отложи, а част от немското автомобилостроене вероятно ще се премести в страни с по-ниски заплати.

Според финансисти, при трайно високи цени на енергията, 2% до 3% от германските компании с енергоемки производства ще се преместят в чужбина. Голяма част от тях ще намалят продукцията си тази и следващата зима. Стоманодобивният гигант ArcelorMittal обяви планове да затвори два завода в Северна Германия и да изпрати служителите в отпуск. Piesteritz, най-големият производител на амоняк и урея в Германия, затвори заводите си за амоняк в Саксония-Анхалт.

Килският институт за световна икономика вече намали прогнозата си за икономически ръст през 2022 г. с 0.7%, но очаква още свиване, плюс инфлация над прогнозираните 8,7%. Анализаторите от Кил казват, че „към Германия се търкаля икономическа лавина“, чийто отзвук скоро ще усетят глобалните клиенти на немските компании, завършва анализа си The Economist.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: