Слънцето вече си има собственик: в Испания жена заяви, че звездата й принадлежи

Слънцето вече си има собственик: в Испания жена заяви, че звездата й принадлежи Снимка: bigpicture.ru

Тя се обърна към нотариус с молба да състави акт за собственост.Според нея всички хора, които "използват услугите на светилото", ще трябва да й плащат.

Всички испански вестници разпространиха странна новина -местна жителка на име Анхелес Дуран заяви, че е законен собственик на Слънцето и сега всички хора, които "използват услугите му", ще й плащат.

Трябва да се подчертае, че Анхелес е настроена много сериозно - тя вече е подала заявление до нотариус за приватизация на звездата и в бъдеще възнамерява да регистрира собствеността си в испанския кадастър.

49-годишната испанка Анхелес Дюран, вдъхновена от опита на американец, който по-рано се регистрира като собственик на Луната, реши да стане единственият законен собственик на Слънцето. За целта жената се обърна към нотариуса на галисийското градче Салватера До Мино с молба да състави акт за собственост.

Да се каже, че нотариусът е бил поразен, е слабо казано. Преди да състави подобен документ, той разбира се се е консултирал с няколко свои колеги и внимателно е разгледал международния договора за Космоса. В него се казва, че нито една държава в света не може да стане собственик на Слънцето, но пък в договора няма и дума за частни лица.

"Направих всичко както трябва, знам закона и не съм глупава, казва Анджелис. - Всеки можеше да го направи, но идеята ми хрумна първо на мен."

Най-забавното в цялата тази история е, че г-жа Дюран планира да взема такса от всички хора, които използват нейната собственост. И за да не бъде обвинена в алчност, тя ще даде част от парите на държавата - 50% на правителството, 20% на националния пенсионен фонд, 10% -  за развитие на науката, 10% - на благотворителни фондове. И само оставащите 10% великодушната испанка ще запази за себе си.

В интернет вече се появиха много шеги по този повод. Някои потребители на мрежата се канят да се обърнат към Анхелес с иск за това, че "нейната собственост", им е причинила слънчев удар, довела е до главоболие или недостиг на витамин D .

Потребители на социалните мрежи също така съветват юристите да разкажат на жената за данъка върху недвижимостта - т.е. за площта на Слънцето.

"Изчислете площта на повърхността на Слънцето,обложете всичко това и с данък и накарайте мадамата  да го плати - веднага ще се откаже от "собствеността си".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: