NYT: в Европа се въдворява икономика от военно време

NYT: в Европа се въдворява икономика от военно време Снимка: РИА Новости

NYT: заради инфлацията Европа се озова в хватката на военновременната икономика

Страните в Европа преминават към "икономика от военното време", пише анализаторът на The New York Times Пол Кругман.

Причината е в нарастващата инфлация.

Властите на страните от ЕС въвеждат данъци върху доходите, засилват контрола върху ценообразуването и въвеждат необичайно за европейците нормиране на потреблението на енергия.

Според автора на статията, в такъв труден от икономическа гледна точка момент, приоритет на правителствата трябва да бъде защитата на гражданите и запазването на чувството за справедливост. Властите са избрали постулатите за пазарната ефективност от учебниците по икономика.

Ситуацията, в която Европа се оказа заради антируските санкции и ответните мерки на Москва, удари по обикновените европейци с огромни дългосрочни разходи.

Политиците на Европейския съюз, прогнозира наблюдателят, ще действат по стандартната схема за такъв тип ситуации. Ще бъдат въведени данъци за компаниите, които са реализирали неочаквани печалби, ще измислят нови начини да държат повишаването на цените под контрол и (вероятно) ще въведат нормирано разпределение на енергийните ресурси.

Кругман предупреждава, че основните въпроси в дневния ред на европейските политици ще бъдат финансовият и социалният въпрос.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: