Добрата страна на глобалното затопляне – ако зимата е мека, Европа ще я преживее лесно

Добрата страна на глобалното затопляне – ако зимата е мека, Европа ще я преживее лесно Снимка: current-news.co.uk

Такива са прогнозите на Bloomberg за предстоящия отоплителен сезон, в случай на пълно спиране на доставките на руски газ.

Анализаторите изчисляват, че ако се запази сегашното положение, европейските страни ще преживеят относително спокойно една топла зима, каквато беше миналата. При тежки застудявания обаче, континентът може да претърпи скок в потреблението и съответно, чести прекъсвания на електричеството, плюс „астрономически” цени на енергията.

Към днешна дата ЕС се придържа към план за намаляване на потреблението на енергия с 15%, чрез пестелива консумация и алтернативни източници на енергия. Потенциалът им обаче е твърде колеблив, тъй като зависят силно от метеорологичните условия, особено след рекордните горещини и сушата в Европа през лятото.

Същевременно цените на газа ускоряват инфлацията. Много европейски предприятия са принудени да се откажат от оптимизиране на производството си,  а вместо това трябва да намаляват персонал, продукция или работно време, за да пестят по всякакъв възможен начин. Политици и представители на бизнеса дори вече говорят за риск от „деиндустриализация на Европа“.

Допълнителни рискове носят и доставките на втечнен природен газ (LNG), като основен заместител на руското гориво.  Но ритмичното снабдяване с LNG може да бъде застрашено заради различни обстоятелста – като пожарът в най-големия американски завод за втечнен природен газ във Фрийпорт. Съоръжението трябва да възстанови проиводството си през ноември и това вероятно ще облекчи натиска върху европейския пазар, но ако ремонтът не се забави.

Съществуват и рискове от увеличаване на потреблението на газ в Китай. През 2022 г. Пекин намали вътрешното потребление с 20%. Но тези мерки може да бъдат отменени и китайската икономика отново да започне да расте, а КНР да навлезе на световния газов пазар като допълнителен ценови „ускорител”. Тази възможност обаче е по-теоретична, предвид факта, че Китай е добре запасен с руски газ, при големи ценови отстъпки и дори продава излишъка от LNG, включително в Европа.

Вчера енергийните министри на ЕС обсъдиха нов план за енергийната сигурност на съюза, съобразен с перспективата за пълно спиране на руския газ. Участниците бяха единодушни, че трябва да се вземат бързи решения, но поне за сега не се споразумяха по един от ключовите въпроси - въвеждането на ценови таван на руските газови доставки. Някои страни, вкл. Австрия, Италия, Полша, Гърция и Унгария, смятат рисковете от прилагането на такъв механизъм за твърде високи,  а последствията - трудни за прогнозиране.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: