Кой кой е в Глобалния индекс на мира за 2022 г.

Кой кой е в Глобалния индекс на мира за 2022 г.

България заема 24 място, което е доста МИРОЛЮБИВО

Австралийският институт за икономика и мир публикува Глобалния индекс на мира за 2022 г. Рейтингът включва 163 държави.

Исландия е призната за най-миролюбива. Следват я Нова Зеландия и Ирландия. В челната десетка са още Дания, Австрия, Португалия, Словения, Чехия, Сингапур и Япония.

Най-малко миролюбиви тази година са Сирия (161), Йемен (162) и Афганистан (163). А точно над Сирия е Русия, която миналата година беше с няколко пункта по-"миролюбива".

Руската федерация в списъка е в "червената", немиролюбива зона. САЩ заемат 129-то място, а Украйна се намира на 153-то (това също е "червена" зона).

 

Припомняме, че Глобалният индекс на мира е разработен от социолози и икономисти от международната група експерти на Института за мир съвместно с Центъра за изследване на мира и конфликтите към Университета в Сидни.

Този индекс е изчислен за първи път през май 2007 г. Беше заявено, че това е опит да се класират страните по света по отношение на жизнената сигурност и се вземат предвид както вътрешните фактори, като нивото на насилие в страната и престъпността, така и външните, като международните отношения на страната , военни разходи и други параметри.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: