
Светло или тъмно печено кафе: Каква е разликата?
- Био храни
- Източник: cnn.com
- Автор:

Сутрешното кафе
за някои от нас е нещо повече от начин на събуждане и старт на деня. Приготвяме
го според нашия вкус, тонус или дори настроение. Дали е навик, или необходимост,
е спорно да се твърди. Но кофеинът в малката чаша сутрешно кафе понякога
е неоспоримо условие за нашия успешен ден.
При избора на вид кафе, което да приготвим у дома, използваме различни източници на информация, допитваме се до по-знаещи от нас. Същото правим и с избор на подходящия за нашия вкус начин на приготвяне – дали ще бъде с кафе машина, варено или капсули, с автоматично смилане на кафето в машината. Но остава въпросът – какво е светло печено и тъмно печено кафе?
И ето отговора на въпроса:
Разликата между светлото и тъмното печено кафе е времетраенето на изпичане. Процесът включва първоначално печене до момент, в който кафето, след като е уловило топлинната енергия, я освобождава и се получава „напукване“. След този момент времето на печене определя нивото до леко, средно или тъмно.
Има разлика и във вкуса според нивото на изпичане. Например по-леките печени кафета като цяло са по-малки и по-плодови, а по-тъмните с по-„шоколадов“ вкус. Страната на произход също определя различен вкус и вид на кафето, като влияние оказват качество, обработка, транспорт, съхранение.
Някои кафета могат да имат нотки на пъпеш или цитрус, млечен шоколад и сметана. Други дори на червен касис или мед. Кафетата от Ел Салвадор, Суматра и Гватемала имат дървесни нотки, на ванилия или дори захар. Известно тъмно кафе е кафето Peet’s, с много тъмно печени цели зърна, нотки на дим и изгорял карамел.
Методът на приготвяне, който използваме, също има значение какъв вид и степен на изпичане на кафето ще изберем. Тъмното печено кафе се приготвя по-лесно – за по-кратко време, по-ниско налягане или финост на смилане.
Има и някои предупреждения, според специалистите, които ни съветват да не използваме светло печено кафе за студена вода, тъй като няма топлина, която е необходима. В същото време кафето придобива по-лек и плодов вкус. Но еспресото, приготвено от светло печено кафе, може пък да придобие кисел вкус, а с по-тъмно печено кафе да има вкус на изгорено.
Предпочитан метод за варене на тъмно печено кафе от професионалистите е френската преса.
Също важно условие за приготвянето на добро кафе е и изборът на кафемелачка. Някои са подходящи за кафе еспресо и по-тъмно печено кафе, а други за по-светло.
И независимо от нашите предпочитания за нивото на печене, кафето в малка керамична чаша прави изживяването още по-силно. Няма отговор на въпроса кое кафе е по-добро – светлото или тъмното, това е въпрос на личен вкус и избор.
Разбира се, при избора на вид кафе силно сме повлияни и от производителите, които ни насърчават да опитаме техния бранд. Това ни помага в известна степен да определим нашия вид.
Добре е да имаме предвид, че стандартите при отразяване на нивото на печене на кафе е възможно да не са еднакви за тъмното и светлото печено кафе в различните държави.
Светло или тъмно печено кафе, каква е разликата ? Каквато и да е тя, основен водещ мотив при избора на кафе остава нашият вкус и предпочитание.
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Световните цени на петрола намаляват с 1,7%

Търговската война между САЩ и Китай застрашава и руската икономика

Amazon изстреля в орбита първите си интернет спътници

Край на последния европейски оазис със „златни паспорти”

Светът отбеляза рекордни военни разходи от края Студената война

СЗО заяви за ускоряване на развалянето на продукти поради глобалното затопляне

Въпреки разногласията заради търговската война, Китай ще сподели лунните проби със САЩ

САЩ и Украйна могат да подпишат тази седмица сделката за ресурсите
