Светло или тъмно печено кафе: Каква е разликата?

Светло или тъмно печено кафе: Каква е разликата? Снимка: cnn.com

Какво кафе да изберем според нашите предпочитания.

Сутрешното кафе за някои от нас е нещо повече от начин на събуждане и старт на деня. Приготвяме го според нашия вкус, тонус или дори настроение. Дали е навик, или необходимост, е спорно да се твърди. Но кофеинът в малката чаша сутрешно кафе понякога е неоспоримо условие за нашия успешен ден.

При избора на вид кафе, което да приготвим у дома, използваме различни източници на информация, допитваме се до по-знаещи от нас. Същото правим и с избор на подходящия за нашия вкус начин на приготвяне – дали ще бъде с кафе машина, варено или капсули, с автоматично смилане на кафето в машината. Но остава въпросът – какво е светло печено и тъмно печено кафе?

И ето отговора на въпроса:

Разликата между светлото и тъмното печено кафе е времетраенето на изпичане. Процесът включва първоначално печене до момент, в който кафето, след като е уловило топлинната енергия, я освобождава и се получава „напукване“. След този момент времето на печене определя нивото до леко, средно или тъмно.

Има разлика и във вкуса според нивото на изпичане. Например по-леките печени кафета като цяло са по-малки и по-плодови, а по-тъмните с по-„шоколадов“ вкус. Страната на произход също определя различен вкус и вид на кафето, като влияние оказват качество, обработка, транспорт, съхранение.

Някои кафета могат да имат нотки на пъпеш или цитрус, млечен шоколад и сметана. Други дори на червен касис или мед. Кафетата от Ел Салвадор, Суматра и Гватемала имат дървесни нотки, на ванилия или дори захар. Известно тъмно кафе е кафето Peet’s, с много тъмно печени цели зърна, нотки на дим и изгорял карамел.

Методът на приготвяне, който използваме, също има значение какъв вид и степен на изпичане на кафето ще изберем. Тъмното печено кафе се приготвя по-лесно – за по-кратко време, по-ниско налягане или финост на смилане.

Има и някои предупреждения, според специалистите, които ни съветват да не използваме светло печено кафе за студена вода, тъй като няма топлина, която е необходима. В същото време кафето придобива по-лек и плодов вкус. Но еспресото, приготвено от светло печено кафе, може пък да придобие кисел вкус, а с по-тъмно печено кафе да има вкус на изгорено.

Предпочитан метод за варене на тъмно печено кафе от професионалистите е френската преса

Също важно условие за приготвянето на добро кафе е и изборът на кафемелачка. Някои са подходящи за кафе еспресо и по-тъмно печено кафе, а други за по-светло.

И независимо от нашите предпочитания за нивото на печене, кафето в малка керамична чаша прави изживяването още по-силно. Няма отговор на въпроса кое кафе е по-добро – светлото или тъмното, това е въпрос на личен вкус и избор.

Разбира се, при избора на вид кафе силно сме повлияни и от производителите, които ни насърчават да опитаме техния бранд. Това ни помага в известна степен да определим нашия вид.

Добре е да имаме предвид, че стандартите при отразяване на нивото на печене на кафе е възможно да не са еднакви за тъмното и светлото печено кафе в различните държави.

Светло или тъмно печено кафе, каква е разликата ? Каквато и да е тя, основен водещ мотив при избора на кафе остава нашият вкус и предпочитание

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: