В ООН очакват проблеми с достъпа до храна и през 2023 г.

В ООН очакват проблеми с достъпа до храна и през 2023 г. Снимка: https://pixabay.com/

Проблемите с достъпа до храна в света ще продължат поне до следващата година, заяви директорът на Световната програма по храните на ООН (WFP) Дейвид Бийзли в ефира на CNN

Той изрази надежда, че корабите с украинско зърно "ще продължат да плават всеки ден, всяка седмица", което в бъдеще ще "подобри ситуацията" в Сомалия, Етиопия, Северна Кения и ще "предотврати глада и катастрофите".

Въпреки това, според Бийзли, преди да се промени към по-добро, ситуацията неизбежно ще се влоши.

Отварянето на пристанища ни позволява да стабилизираме ситуацията на стоковите борси, но това не решава всички проблеми, пред които сме изправени през следващите 12-24 месеца“, подчерта той.

Директорът на WFP добави още, че следващите шест до осем месеца ще бъдат най-трудни по отношение на достъпа до храна и цените на храните.

„Поради липсата на торове, тяхната цена, цените на горивата и сушата, проблемите с достъпа до храна може да продължат и през следващата година“, добави той.

Припомняме, че по-рано ООН прогнозира, че ако конфликтът в Украйна се проточи, броят на гладуващите в света може да се увеличи с почти 50 милиона души.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: