Големите европейски икономики не подкрепят достатъчно Украйна

Големите европейски икономики не подкрепят достатъчно Украйна Снимка: notariesofeurope.eu

Според последни данни, през юли нападнатата страна не е получила предложения за увеличение на военните доставки за първи път след нахлуването на Русия през февруари.

Информацията, визираща най-вече Обединеното кралство, Франция, Германия, Испания и Италия, е на Института за световна икономика в Кил, който поддържа тракер за подкрепата към Украйна от началото на войната. Разкритието е знак, че въпреки историческите промени в европейската политика за отбрана, европейската военна помощ за Украйна може да се окаже недостатъчна, точно когато Киев предприема решаваща контраофанзива, посочва Politico.

Тази теза подкрепят и  редица украински  политици и военни, изтаквайки многократно, че  големите европейски сили не са в крак с военната помощ, предоставяна от САЩ. Според Ukraine Support Tracker, тенденцията е от края на април.

Все пак западоевропейските съюзници на Украйна се срещнаха миналата седмица в Копенхаген, за да уточнят ангажиментите си до размера на € 1,5 милиарда. Но според наблюдателите, цифрата е „оскъдна в сравнение с това, което се предвиждаше на предишни конференции“.

От Ukraine Support Tracker настояват европейските страни да разглеждат войната в Украйна така, както реагираха на кризата в еврозоната или на пандемията - две събития, които насърчиха континента да насочи стотици милиарди в мерки за спешно финансиране.

Фондът на ЕС за възстановяване от пандемията например предвижда приблизително € 800 милиарда заеми и безвъзмездни средства, докато общата европейска помощ за Украйна до момента е далеч от подобна сума - „изненадващо малко, като се има предвид какъв е залогът“, смятат от Института за световна икономика в Кил. 

„Ако искаме войната да свърши възможно най-скоро, страни като Франция и Германия трябва да се запитат дали правят достатъчно“, каза неотдавна пред Politico министърът на отбраната на Латвия Артис Пабрикс. Той призова европейските нации да участват пропорционално в подкрепата за Украйна, посочвайки примера на няколко централноевропейски държави като Полша, Словакия и Чехия.

А бившият министър на отбраната на Естония Рихо Терас, понастоящем член на Европарламента заяви пред евродепутатите: „Стотици умират всеки ден, не само войници, но жени и деца. Хората наистина не разбират, ние сме във война, Европа трябва да се събуди“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: