Ще бъде изготвен нов списък с общински проекти за пътна и ВиК инфраструктура

Ще бъде изготвен нов списък с общински проекти за пътна и ВиК инфраструктура Снимка: ММРБ

По предложение на НСОРБ средства ще бъдат предоставени и за улици

Министър Иван Шишков и ръководството на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) се договориха да бъде изготвен нов списък с общинските обекти, които ще бъдат финансирани с 418 млн. лв. от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В него ще бъдат включени и улици.

Досега беше предвидено средства да бъдат отпускани само за ремонт на общинска пътна и ВиК инфраструктура. Предложението е на НСОРБ, което бе дискутирано на проведената днес среща на служебния министър Иван Шишков и екипа на МРРБ с ръководството на сдружението.

По предложение на НСОРБ финансирането на обектите ще бъде спрямо големината на общините – малки, средни и големи. Сред идеите им е на местните администрации да бъдат предоставени 50% от стойността на одобрените проекти. Те настояват наличието на избран изпълнител да отпадне като критерий за отпускане на средства. Сред изискванията за одобрение и предоставяне на финансиране за един обект остава наличието на валидно разрешение за строеж. 

Общините се ангажираха да внесат конкретно предложение за методика до вторник. Тя ще позволи финализиране на списъка с общински проекти, които ще получат средства от бюджета на министерството. Крайната сума ще остане непроменена, но ще се разпредели между ВиК, улици и общински пътища. 

Министърът беше категоричен, че ще се изисква улиците да имат изградена подземна инфраструктура и да е приложена уличната регулация, т.е. цялата улица да е общинска собственост.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: