Цените на петрола продължават да се понижават

Цените на петрола продължават да се понижават

Фючърсите на петрол Brent паднаха до $96,57 за барел поради перспективата за намалено търсене

Световните цени на петрола в четвъртък сутрин леко се понижават, инвеститорите оценяват перспективите за намаляване на глобалното търсене на този вид суровина, показват данните от търговията и коментарите на анализаторите.

Тази сутрин цената на септемврийските фючърси за петрол  Брент се понижи с 0,22%, до 96,57 долара за барел, а на августовските фючърси за WTI - с 0,04% до 90,63 долара.

Котировките на петрола са малко по-ниски в четвъртък сутринта, инвеститорите продължават да оценяват факторите, водещи до намаляване на търсенето на този вид суровина, тъй като остава възможността за рецесия в световната икономика и продължаване на ковид ограниченията в Китай.

В навечерието към тези фактори бе добавено и негативното влияние върху котировките на статистика за петролните резерви в САЩ. Така търговските запаси от петрол в страната (с изключение на стратегическия резерв) за седмицата, приключила на 29 юли, са нараснали с 4,5 милиона барела, или 1,1%, до 426,6 милиона барела. Анализаторите, напротив, очакваха спад на запасите - с 0,63 милиона барела. И цените  паднаха значително.

Днес цените на петрола се задържат от ефекта от вчерашната среща на ОПЕК+, според която алиансът одобри увеличение на производството на петрол само със 100 000 барела на ден.

Въпреки че цените на петрола са подкрепени от леко увеличение на производствената квота на ОПЕК, като цяло те се понижават поради лошите макроикономически данни, особено от Китай, както и нарастващите запаси от суров петрол в САЩ“, обобщава старши енергиен анализатор на Sanford C. Bernstein. & Co. Нийл Бевъридж, цитиран от Bloomberg.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: