Нанси Пелоси се срещна с президента на Тайван Цай Инг-уен (обзор)

Нанси Пелоси се срещна с президента на Тайван Цай Инг-уен (обзор) Снимка: channelnewsasia.com

Председателката на камарата на представителите в американския Конгрес е най-високопоставеният американски политик, който посещава независимия остров от 25 години насам.

На срещата си с г-жа Цай в нейната президентска канцелария г-жа Пелоси нарече Тайван „вдъхновение за всички свободолюбиви хора“. Тя направи и по-широко обобщение, обосновавайки същевременно причините за посещението си с международната обстановка. 

„Светът е изправен пред избор между демокрация и автокрация. Решението на Америка да запази демокрацията тук, в Тайван, остава непоколебимо", заяви Нанси Пелоси, цитирана от международните новинарски агенции.

Г-жа Цай изрази задоволството си от партньорството между САЩ и Тайван и добави, че островът е "изправен пред умишлено засилени военни заплахи, но няма да отстъпи и ще направи всичко необходимо, за да засили способностите си за самоотбрана".

Ако Китай е силно недоволен от посещението на Пелоси, което нарече „игра с огъня”, не може да се каже, че и американските политици го приемат единодушно. Белият дом открито се противопостави на визитата, а президентът Джо Байдън каза, че военните оценяват идеята като „недобра“.

САЩ се придържат към политиката на „Един Китай“ и това е основата на дипломатическите отношения между двете страни. САЩ признават само едно китайско правителство и имат официални връзки с Пекин, но същевременно поддържат и солидни неофициални отношения с Тайпе, изразяващи се в активни търговски връзки, включително продажба на американски оръжия за Тайван, с които острова осигурява отбраната си.

Раздразнен от посещението на Нанси Пелоси, Китай заяви, че САЩ ще "платят цената" и междувременно организира военно учение в района на Тайван. Островът е самоуправляваща се демокрация, но Китай гледа на него като на отцепила се провинция, с която в крайна сметка ще се обедини.

Тайван се превърна в още една гореща точка между двете най-големи световни икономики. Предвид острата реторика между Вашингтон и Пекин през последните години, политически анализатори често казват, че САЩ вървят по „тънко дипломатическо въже”, балансирайки интересите си както към Китай, така и към Тайван.

На пресконференция говорителка на китайското външно министрество подчерта тази сутрин, че Китай винаги се е стремил към добри отношения със САЩ, оценявайки колко е важно това за народите на двете страни и за света. По отношение на Тайван обаче, позицията на Китай е безкомпромисна, заяви представителката на китайската дипломация и призова САЩ да бъдат напълно ясни в стъпките си и да осъзнаят, че да подпомагат острова с оръжие е „безотговорно поведение”, за което ще понесат последствията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: