Самолетът с Нанси Пелоси кацна в Тайван

Самолетът с Нанси Пелоси кацна в Тайван Снимка: РИА Новости

Самолетът, в който се предполагаше, че се намира председателят на Камарата на представителите на САЩ Пелоси, кацна в Тайван

Самолетът на американското правителство, на борда на на който се предполагаше, че се намира председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, кацна в Тайван на летище Сонгшан. Транслацията е излъчена от телевизионния канал CTITV.

Тя слезе по стълбата на самолета.

Политикът отбеляза, че визитата й не противоречи на позицията на американските власти.

"Нашето посещение е пример за едно от няколкото пътувания на делегации на Конгреса до Тайван и по никакъв начин не противоречи на дългогодишната политика на САЩ, основана на Закона за отношенията с Тайван от 1979 г., на Съвместните комюникета на САЩ и Китай. САЩ продължават да се противопоставят на едностранните усилия за промяна на статуквото", заяви политикът.

Пекин изрази протеста си заради посещението на Пелоси, отбелязвайки, че пътуването й е повлияло сериозно на политическата основа на отношенията между Китай и САЩ.

На фона на това Народноосвободителната армия на Китай обяви, че ще проведе учения в района на острова: те ще продължат от 4 до 7 август.

"Боинг С-40С" с политика излетя от Куала Лумпур, продължи над островите Борнео и Сулавеси и пое курс към остров Тайван.

Това е първото посещение на председател на Камарата на представителите на американския Конгрес от 1997 г. насам.

Китай смята Тайван за своя провинция и се противопоставя на всякакви контакти на представители на Тайпе с действащи чиновници или военни от страни, с които Пекин има дипломатически отношения.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: