Вучич: От август в Сърбия влиза в сила извънредно положение

Вучич: От август в Сърбия влиза в сила извънредно положение

Сръбският президент Александър Вучич съобщи, че от 1 август до 31 март 2023 г. в страната фактически ще действа извънредно положение, въпреки че няма да го обявяват официално

 Като причина той определи глобалната криза, засегнала енергийните и хранителните доставки.

Вучич разказа, че бюджетът на Сърбия "кърви" поради необходимостта да се покриват допълнителни разходи в енергийните доставки и социалната сфера.

Август идва. До края на март ще сме в извънредно положение, въпреки че няма да го въвеждаме официално “, каза той в интервю за TV Pink.

Според Александър Вучич по нов тригодишен договор с "Газпром" Сърбия получава газ на цена от 350-370 долара за 1000 кубически метра. м. Договорът предвижда доставка на 2 млрд. куб.м. м на година. Още 1 милиард кубически метра, необходими за покриване на нуждите на Сърбия, страната купува на пазарна цена.

„Отделихме 560 милиона евро за това. Това са много пари. Казвам това, за да разберат хората колко „кърви“ държавата, колко е трудно“, обясни Вучич.

Споразумение за доставка на руски газ беше постигнато след разговор между Александър Вучич и руския президент Владимир Путин. По-рано Вучич каза, че ситуацията с доставките на газ е „ужасна“.

Той обяви и необходимостта да се търси алтернатива на руския петрол заради санкциите на ЕС.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: