Най-голямото металургично предприятие в Украйна спира работа по икономически причини

Най-голямото металургично предприятие в Украйна спира работа по икономически причини Снимка: РИА Новости

АрселорМитал Кривой Рог" ще преустанови работата на украинския металургичен комбинат по икономически причини

Най-голямото металургично предприятие в Украйна "АрселорМитал Кривой Рог" (контролирано от транснационалния холдингArcelorMittal) от август ще преустанови работата на минно-обогатителния комбинат за три месеца поради неблагоприятната конюнктура на международните пазари и ръста на железопътните тарифи със 70%.                     

"От август компанията спира работата на минно-обогатителния комбинат за следващите три месеца. Временното преустановяване се дължи на сериозни икономически фактори. Това намаляване на икономическата активност в Европа е на фона на риска от рецесия и значително увеличение на разходите за транспортиране на суровините от желязна руда... Увеличението на железопътните тарифи със 70% през юли на фона на спад на пазара направи логистичните разходи непоносими за предприятието и наложи радикално намаляване на разходите по всички направления", се казва в съобщение на фирмата.

ArcelorMittal е регистриран в Люксембург. Концернът е създаден през 2006 г. чрез сливането на люксембургската компания Arcelor и индийската Mittal Steel, собственост на индийския бизнесмен Лакшми Митал. Нетната печалба на компанията за първото тримесечие на 2022 г. е 4,125 милиарда долара.

Металургичният комбинат "АрселорМитал Кривой Рог" е най-големият производител на валцувана стомана в Украйна. Той е специализиран в производството на арматура и телени мрежи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: