Държавите от Евросъюза се договориха за пестенето на газ

Държавите от Евросъюза се договориха за пестенето на газ Снимка: worldakkam.com

Такова е решението на европейските енергийни министри, в случай, че „Газпром" спре доставките изцяло.

Решението е за 15% намаление на потреблението в периода от август 2022 до март 2023. „Не се оказа мисия невъзможна”, написа в Twitter  чешкото председателство на ЕС. Според ВВС обаче, условията са били смекчени, тъй като за някои страни ще се търси изключение

„Целта е да се спести природен газ преди отоплителния сезон, за да сме подготвени за възможни прекъсвания на газовите доставки от Русия, която използва това като оръжие”, се посочва в споразумението между страните членки, като се подчертава, че по-ниското потребление ще стане „задължително”, ако сигурността на доставките стигне до кризисни нива. 

Споразумението предвижда освобождаване от подобно задължение за държави, които не са свързани с алтернативни доставчици и не могат да набавят гориво по други начини. Освободени от подобни задължения ще бъдат и държави, чиито енергийни системи са силно зависими от природния газ за производство на електроенергия, се посочва в документа. 

Държавите могат също да поискат облекчаване на правилата, ако надхвърлят целите за запълване на газоохранилищата си, ако са силно зависими от газ за „критични“ индустрии или ако тяхното потребление на газ се е увеличило с поне 8% през последната година в сравнение със средното от последните пет години.

На фона на силните брожения относно първоначалния вид на споразумението, се очакваше много държави да откажат да го подпишат, но ЕС демонстрира единство

Споразумението идва, след като "Газпром" обяви, че отново намалява газовите потоци за Германия. Миналата година Русия достави на ЕС 40% от необходимия му природен газ  и след нахлуването в Украйна европейските лидери са особено амбицирани да намалят зависимостта си от руските изкопаеми горива

„ЕС е единен и солидарен“, каза Йозеф Сикела, чешки министър на индустрията и търговията, при обявяването на сделката и подчерта, че държавите-членки ще се противопоставят на всеки опит на Русия да раздели ЕС, като използва енергийните доставки като оръжие.

Испанските власти се договориха в Брюксел да намалят потреблението на газ със 7%, съобщава телевизионният канал LaSexta. Същото споразумение постигна и Португалия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: