The American Conservative: Русия удържа победа в ситуацията със санкциите

The American Conservative: Русия удържа победа в ситуацията със санкциите Снимка: 1prime.ru

Антируските санкции на САЩ помогнаха на Москва, тъй като доведоха до значително покачване на цените на петрола, пише изданието The American Conservative.

В материала се отбелязва, че страните от Запада са били уверени, че въведените мерки ще им помогнат да "спечелят битката" с Русия по всички фронтове. Те смятаха, че Москва няма да може да се противопостави на всички наложени й ограничения и икономиката й ще претърпи крах.

"Към днешна дата проблемът не е в това, че такова нещо по принцип не се случи, а в това, че на практика санкциите само помогнаха на Русия", констатира изданието.

Независимо от това, че руският износ на енергоносители намаля като физически обем, ръстът на цените, провокиран от недостига на доставки, сведе до нула негативните последици от антируските мерки.

"Експортните цени на Русия бяха средно с около 60 процента по-високи от миналата година. Благодарение на руските реекспортьори Индия и ОАЕ това не доведе до нетна промяна в общия обем на износа на петрол от Русия", се казва в статията.

Западът засили антируските санкции след началото на военната операция в Украйна. Някои държави замразиха руските активи, освен това започнаха по-силно да звучат призиви за отказ от руските енергоносители. Всичко това доведе до повишаване на цените на храните и горивата както в Европа, така и в САЩ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: