Спря финансирането на китайски мегапроект в Русия

Спря финансирането на китайски мегапроект в Русия Снимка: geopolitika.hu

За първи път от почти едно десетилетие инвестициите в руската инфраструктура, свързана с глобалната китайска инициатива „Един пояс, един път”, са на нула.

Това съобщават доклад на Green Finance & Development Center към Shanghai Fudan University, цитиран от Financial Times. Според документа, отношенията между Пекин и Москва са от стратегически характер, а намаляването на инвестициите в глобалната търговска инициатива е временно. От началото на проекта през 2013 г. подобно изчерпване на финансирането се случва за първи път, с изключение на един спад през миналата година. 

Инициативата „Един пояс, един път” (Belt and Road Initiative, BRI, B&R) е мащабен търговски мегапроект, за който лично лобира китайския лидер Си Дзинпин. Инициативата цели да разшири съществуващата търговска инфраструктура на планетата и да създаде нови търговски пътища, за да свърже Китай с целия свят и да улесни достъпа му до пазарите в Централна Азия, Европа и Африка. Смята се, че цялата инвестиция няма да е по-малко от $ 932 милиарда. 

Много политици виждат в проекта стратегията на Китай да се превърне в доминираща сила в световната икономика и търговия. 

Китайските власти многократно критикуваха западните санкции срещу Русия, настоявайки, че този метод на натиск върху Кремъл не работи. Много китайски компании обаче не нарушават режима на санкциите, страхувайки се от вторично санкциониране върху собствената им дейност. По думите на директора на Green Finance & Development Center, именно това е и причината за срива на инвестициите в руски проекти, свързани с глобалната китайска инициатива. 

В същото време китайските компании усилено инвестират в друг бенефициент в B&R - Саудитска Арабия, където китайските вложения достигнаха рекордните $ 5.5 милиарда. 

След руското нахлуване в Украйна отношенията между Китай и Русия са до голяма степен двусмислени. Китай отказва открито да подкрепи действията на Русия в Украйна, но официално е и против санкционния режим. 

Китай не предоставя икономическа подкрепа на Русия, а всъщност реално се възползва от западните санкции, които принудиха Москва да продава на Поднебесната империя петрола си с огромни отстъпки. Подобна е позицията на китайския бизнес и в други отрасли, в които китайските компании не са застрашени от вторични санкции, но могат да постигнат значителни печалби. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: