Авиокомпанията на Ричард Брансън обяви фалит

Авиокомпанията на Ричард Брансън обяви фалит

Съобщението идва месец, след като беше обявено, че е постигнато споразумение за "спасителна сделка".

Virgin Atlantic, основана от британския бизнесмен Ричард Брансън, подаде молба за съдебна защита от кредитори съгласно глава 15 от кодекса за банкрут на САЩ, съобщиха световните информационни агенции.

Съобщението идва месец, след като беше обявено, че е постигнато споразумение за "спасителна сделка" на стойност 1,2 милиарда британски лири (1,5 милиарда долара), за да се осигури оцеляването на втората по големина авиокомпания във Великобритания след кризата

Като част от спасителен бизнес план, превозвачът вече затвори базата си в Гетуик и съкрати над 3500 работни места, за да се справи с последиците от COVID-19, които донесоха сериозни загуби на стотици компании в авиобизнеса. Авиопревозвачът лети само по международни маршрути и прекъсна полетите през април поради пандемията.

Това е вторият голям фалит във Virgin Group за тази година - през април фалира Virgin Australia. Новият собственик - американската група за частни инвестиции Bain Capital, заяви, че ще съкрати 3000 работни места, което е около една трета от служителите на авиокомпанията.

Virgin Atlantic е създадена през 1984 г. Тя е вторият по големина британски международен авиопревозвач с парк от 37 самолета. Контролният пакет от 51% от акциите принадлежи на ексцентричния милиардер Ричард Брансън и 49% - на американската авиокомпания Delta. Брансън е седмият най-богат човек във Великобритания със състояние от 4,7 милиарда. Той живее на частния си остров Некер, данъчен рай на Британските Вирджински острови.

Очаква се въздушното пътуване да се възстанови напълно едва през 2024 г., според Международната асоциация за въздушен транспорт, която представлява 290 авиокомпании. Прогнозират се загуби от над 84 млрд. долара. Според асоциацията бавното възстановяване се дължи на няколко фактора, включително липса на доверие на потребителите, спад в търсенето на бизнес и туристически пътувания, както и на епизодичните пикове на заразяване с COVID-19 в различни части на света.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: