Урсула фон дер Лайен лети в Баку за газ

Урсула фон дер Лайен лети в Баку за газ Снимка: стопкадър

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон ще посетят Баку в понеделник, за да обсъдят с азербайджанските власти доставки на местен газ за Европа

Очаква се разговорите да доведат до сделка, насочена към намаляване на зависимостта на ЕС от руската енергия и намаляване на очаквания недостиг на газ през следващата зима, коментира Euronews.

Сега горивото, което се произвежда в шелфа на Каспийско море, се доставя в Европа през Южния газов коридор. Пресслужбата на Европейската комисия отбелязва, че страните ще обсъдят въпроси на стратегическото партньорство между ЕС и Азербайджан в областта на енергетиката с цел повишаване на ролята му в диверсификацията на доставките на природен газ за европейските страни.

През 2021 г. от Русия за ЕС са изпомпани 155 милиарда кубически метра газ, което е 40% от общото му потребление. Брюксел очаква до 2027 г. да може да получава най-малко 20 милиарда кубически метра гориво годишно през Южния газов коридор и нарича Азербайджан надежден партньор.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: