Тони Блеър прогнозира края на епохата на доминирането на Запада

Тони Блеър прогнозира края на епохата на доминирането на Запада Снимка: Twitter

Бившият британски премиер (1997-2007) Тони Блеър смята, че Китай ще предизвика най-големите геополитически промени в света

Според него наближава краят на западното доминиране в политиката и икономиката.

Най-големите геополитически промени през този век ще бъдат провокирани от Китай, а не от Русия. Краят на западното доминиране в политиката и икономиката наближава. Светът ще стане най-малко двуполюсен, вероятно многополюсен“, заяви  Блеър на лекция, организирана от британско-американската фондация „Дичли“.

Според политика за първи път в съвременната история Изтокът може да се окаже на равна нога със Запада. Китай вече е втората „най-мощна суперсила в света“ и се изравни със САЩ в много технологични области. В страната живеят 1,3 милиарда души, което е повече от населението на Европа и Северна Америка.

Това е древна цивилизация, една от най-видните култури и хората стават все по-образовани и проспериращи. Така че мястото на Китай като суперсила е естествено и оправдано. Това не е Съветският съюз“, каза  Блеър.

Бившият британски премиер не изключва, че Пекин ще реши да „получи Тайван“ със сила.

„Не ме разбирайте погрешно: не казвам, че Китай скоро ще се опита да превземе Тайван със сила. Ние обаче вече не можем да изграждаме нашата политика върху увереността, че той няма да опита“, добави той. В същото време Иран, Русия и други страни могат да станат съюзници на Китай. В тази връзка бившият премиер обърна внимание на разногласията в Г-20 относно нахлуването на Русия в Украйна.

Тони Блеър смята, че Западът трябва да увеличи военните разходи, за да се изправи срещу Китай, ако е необходимо, но в същото време да бъде прагматичен и неагресивен. Той също така призова за използване на мека сила и привличане на подкрепата на страните в Африка, Близкия изток, Индия и Индонезия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: