Европейската комисия ще облекчи някои предишни санкции и ще забрани златото от Русия

Европейската комисия ще облекчи някои предишни санкции и ще забрани златото от Русия Снимка: https://pixabay.com/

Европейската комисия (ЕК) днес, 15 юли, ще приеме седмия пакет от санкции срещу Русия

Новият пакет от ограничения ще включва ембарго върху руското злато. Освен това ЕК ще коригира минали ограничения, за да не възпрепятства износа на храни. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на свои източници.

Източници на агенцията отбелязват, че новият пакет има по-малко ограничения от предишните. Той ще включва забрана за внос на руско злато в Европейския съюз (ЕС), включително през трети страни. Санкциите ще засегнат и химикали и оборудване, които могат да се използват за военни цели.

Новият пакет ще включва и персонални санкции срещу хора и организации, близки до Кремъл. Източниците не съобщават кой точно ще попадне под персонални санкции. По-рано африканските страни заявиха, че санкциите на ЕС срещу Русия изострят хранителната криза, причинена от военната операция на Русия в Украйна.

„Веднага щом постигнем споразумение на ниво държави-членки, ще го публикуваме“, каза заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович пред The ​​Telegraph. Той уточни, че ЕС ще обмисли "как бихме могли да наложим режим на санкции върху златото, което е важна експортна стока от Русия".

Според Ройтерс ЕК ще измени и вече приетите санкции. ЕС иска да се увери, че ограниченията не засягат износа на храни и зърно от Русия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: