Нитритите могат да предизвикат рак на правото черво

Нитритите могат да предизвикат рак на правото черво Снимка: https://pixabay.com/

Нитритите и нитратите са хранителни добавки, които производителите на колбаси използват, за да удължат срока на годност на храните

Те предотвратяват и развитието на бактерии в тях и придават на естествено сивите шунки апетитен розов цвят. Но както установиха експерти от Френската национална агенция за санитарна безопасност и безопасност на храните (Anses), нитритите и нитратите далеч не са безвредни. Нещо повече, те могат да причинят рак на правото черво (ректума), от който всяка година във Франция умират 18 000 души. Още повече, че такива добавки има в 75% от колбасите, продавани в страната.

"Днес Франция и френските производители са определили стандарт за нитрити, който е с 40% по-нисък от европейския. Дания има същия подход. Стандартът за нитрити в нашите две страни е най-ниският в Европа и в света", казва представителят на Федерацията на производителите на колбаси във Франция Фабиан Кастание за Euronews.

Това обаче не е достатъчно за правозащитните асоциации Foodwatch и Лигата срещу рака. Те настояват властите да забранят напълно използването на нитрити и нитрати.

Френското правителство вече обеща да разработи план за действие, който ще намали количеството на вредните добавки в храните. Законопроектът ще бъде разгледан през есента.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: