Ще спре ли Русия окончателно доставките на газ за Европейския съюз?

Ще спре ли Русия окончателно доставките на газ за Европейския съюз?

Газопроводът "Северен поток" ще спре за планов ремонт до 21 юли, съобщава Интерфакс

Основният канал за доставки на руски газ за Европа - газопроводът "Северен поток" (наричан още "Северен поток 1") -   спира в понеделник сутринта за планова поддръжка.

По график тя трябва да продължи до сутринта на 21 юли.

Поддръжката с пълно спиране на работата се извършва в съоръженията на газовата промишленост, като правило, веднъж годишно. Превантивните спирания са синхронизирани по цялата газодобивна и логистична верига – от находището до крайния потребител. Този график се координира от газопреносни оператори на много страни - производители, потребители, транзитни страни. Времето за този ремонт беше публикувано през септември миналата година и оттогава не се е променило, коменира Интерфакс.

Политика

Никога досега подобно рутинно събитие не е генерирало толкова много внимание и вълнение на фона на санкционните атаки на Запада срещу Русия и спекулациите до какво могат да доведат.

Financial Times пише, че „германското правителство се опасява, че Русия може да се възползва от годишната поддръжка на главния си газопровод за износ, за да прекъсне напълно доставките на газ за страната, повишавайки риска от зимна енергийна криза в най-голямата икономика в Европа“.

Германският канцлер Олаф Шолц коментира тази версия: „Ще излъжа, ако кажа, че не се страхувам от това... Предположенията за това какво ще се случи и кога обаче нямат никакъв смисъл“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: