Как да спасите лаптопа си, ако сте разлели течност върху него

Как да спасите лаптопа си, ако сте разлели течност върху него Снимка: ferra.ru

Обясняват експерти

Мнозина поставят напитки и храна близо до настолния компютър или лаптопа. И ако щетите от течност, случайно разлята и попаднала на клавиатурата на стационарния компютър не са чак толкова големи, (защотовинаги можете да си купите нова клавиатура), то с лаптопа това не е така.

Ако случайно разлеете чай, кафе или друга течност върху лаптопа си, ето какво си струва и какво не трябва да правите в този случай, според съветите на портала iXBT.com.

1. От метода с ориза определено трябва да се откажете. Това само ще отнеме време.

2. стъпка е да изключите напълно лаптопа. Тоест кабелът трябва да бъде изтеглен от контакта, батерията трябва да бъде извадена. Ако към лаптопа са били свързани други устройства, то те трябва да бъдат извадени или изключени (например флаш устройство, принтер).

3. След това върху клавиатурата трябва да постелите хартиени салфетки или тънка кърпа. После затворете лаптопа и го обърнете. Това ще предотврати разпространението на попадналата вода във вътрешността на устройството.

4. В такова обърнато състояние можете да отворите отново лаптопа. Ако забележите още капки, тогава те трябва внимателно да се изтрият.

5. Откажете се от изсушаването на лаптопа със сешоар.

6. Не включвайте лаптопа.

7. Ако върху лаптопа попадне обикновена вода, тогава вероятността да го спасите е по-голяма. Обаче с алкохола, кока-колата или плодовия сок всичко може да бъде по-сериозно, още повече, че в този случай трябва да изключите устройството от контакта и леко да го изтриете с чиста вода.

8. Във всеки случай ще се ще се наложи лаптопът да бъде отнесен в сервиз.

9. Ако не можете да занесете лаптопа в сервиз, направете всичко, чко, описано по-горе, а след това оставете устройството на сухо и топло място за поне 24 часа. След това можете да опитате да включите лаптопа.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: