Работа в Нидерландия: Малките местни странности

Работа в Нидерландия: Малките местни странности Снимка: Pixabay

Кои са характерните за нидерландците особености на работното им място, които правят впечатление на останалите европейци?

Доста размита служебна йерархия

От стартиращи фирми до мащабни компании – това , което обединява огромното мнозинство от тях в Нидерландия, е доста освободеното от формалности и скованост поведение. Между мениджърите и подчинените почти веднага се минава на „ти” за разлика от Белгия или Франция например, където винаги се предпочита да се обръщате с учтивата форма „вие”.

В Нидерландия се толерира доста голяма свобода при изразяване на личното мнение и споделянето на идеи, независимо от заеманото място в йерархията.

Завидна прямота

За холандците се знае, че са много откровени, и това касае също и света на бизнеса. Докато на много други места в Европа, когато сте ангажирани с нещо, но при вас дойде колега или подчинен и ви прекъсне със страничен въпрос, най-вероятно ще се постараете да не проличи раздразнението ви и ще се почувствате длъжен да му обърнете внимание, стараейки се да останете любезен.

В Нидерландия обаче почти със сигурност ще ви отрежат директно, заявявайки, че моментът не е подходящ и са заети. И отсрещната страна ще го въприеме спокойно, без да се обижда. Това е ценната способност на холандците без заобикалки да дават честна обратна връзка. Затова и при тях много рядко се правят анонимни анкети по даден въпрос – от това просто няма нужда, тъй като всеки предпочита да заяви мнението си открито.

Перфектен баланс между професионалния и личния живот

Типичната работна седмица в Нидерландия е 38 часа. И въпреки това холандците масово работят всъщност средно едва по 29 часа седмично. Защо? Защото предпочитат договорите на непълно работно време.

Докато в останалата част от Европа се опитваме на всяка цена да завършим списъка си със задачи преди 18,00 часа в петък, холандците са на мнение, че ако не можеш да завършиш един проект в рамките на 40 часа, то очевидно си се нагърбил с твърде много задачи в списъка си.

Холандците лесно поставят граници между личния и професионалния си живот и смятат, че е излишно да се работи повече от необходимото, особено ако това изяжда от личното им време! Защо да се работи извънредно, когато това не се заплаща?

За холандците е много важно да имат време за извънпрофесионални дейности. Питие на терасата в понеделник вечерта, концерт в сряда, спорт на всеки два дни, пробване на нов ресторант в петък – накратко, почти е невъзможно холандец да остане до късно в офиса, тъй като програмата му е добре запълнена!

В 18,00 ч. бегом на спорт

Холандците са спортни натури и доста често в компаниите се предлагат фитнес занимания или друг спорт като бонус наред с безплатния обяд и петъчните напитки. В 18,00 ч. повечето  холандци обуват маратонките си и се присъединяват към отборния спортен клас.

Ден за таткото

Ако в други европейски страни е нормално жените да си вземат отпуск по майчинство, в Нидерландия татковците редовно ползват т.нар. пападаг (ден на таткото).

През 2016 г. почти 50% от младите бащи в Нидерландия заявяват, че си вземат почивен ден поне веднъж седмично, за да се грижат за децата си. Нерядко се случва след раждането на дете именно бащата да е този, който приключва кариерата си, за да остане вкъщи с него.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: