Дори изключените газови котлони се оказаха източници на опасни химически вещества

Дори изключените газови котлони се оказаха източници на опасни химически вещества Снимка: ferra.ru

Някои течове дори не ги забелязваме

Изследователи от щата Масачузетс (США) анализираха сместа от химически вещества, които се намират в газа, доставян в домовете за готвене и отопление. Новините им не са много приятни, съобщава Science Alert.

"Това проучване показва, че газовите уреди, такива като котлони и фурни, могат да бъдат източник на опасни химически вещества в домовете ни, дори когато не ги използваме", отбелязват учените.

Работата е там, че газът не е напълно чист. Сред простите въглеродни блокове има по-дълги вериги от въглеводороди, летливи органични вещества, включително различни алкани, циклоалкани и ароматни съединения, като бензен, толуен, етилбензен. Не всички от тези съединения са вредни за нас, но в някои комбинации те могат да повишат риска от рак, както и да замърсят атмосферата.

От края на 2019 г. до средата на 2021 г. изследователите събират 234 газови проби от 69 готварски печки. Оказва се, че около 7% от съединенията в газа се считат за опасни при достатъчно високи дози. Също така се изясни, че човек просто не е способен да усеща някои изтичания на газ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: