Според новo изследване, близки "роднини" на човека са плъховете, мишките и зайците

Според новo изследване, близки "роднини" на човека са плъховете, мишките и зайците Снимка: https://pixabay.com/

Учените вече са на мнение, че външният вид може да бъде измамен

Учени  са създали ДНК технология, която отчита промени в  генеалогичните дървета на много растения и животни.

Приматите, към които принадлежат хората, се считат за близки роднини на прилепите, тъй като имат прилики в скелети и мозък. Но според новата ДНК технология, хората и приматите вече са в същата група като гризачите - плъхове и мишки - а също и зайците.

Оказва се, че прилепите са по-тясно свързани с кравите, конете и дори носорозите, отколкото с хората.

По време на работата авторите изследвали еволюционни дървета въз основа на външен вид или молекули в 48 групи животни и растения, по-специално прилепи, кучета, маймуни, гущери и борове.

Те също така открили, че еволюционните дървета, базирани на ДНК данни, са с две трети по-голяма вероятност да съответстват на местоположението на даден вид в сравнение с традиционните еволюционни карти. С други думи, предишни дървета показаха, че няколко вида са свързани по външен вид. Ново проучване показва, че е много по-малко вероятно да живеят един до друг в сравнение с видовете, свързани с ДНК данни.

Животните могат да бъдат много сходни помежду си, защото са еволюирали, за да вършат подобна работа или да живеят по сходен начин. Птиците, прилепите и изчезналите птерозаври са имали/имат твърди крила, за да летят, но всичките им предци са имали вместо това предни крака за да ходят по земята.

Човешките очи са подобни на очите на калмарите - имат леща, ирис, ретина и зрителен пигмент. Роднини на калмарите обаче са охлюви и миди. Но всички те имат много по-просто устройство на очите.

Къртиците са еволюирали като слепи, ровещи дупки същества, поне четири пъти, на различни континенти, на различни клони на дървото на бозайниците, отбелязват изследователите.


https://theconversation.com/evolutionary-tree-of-life-modern-science-is-showing-how-we-got-so-much-wrong-185077

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: