"Голямата седморка" се събира в Бавария, за да обсъди действията си срещу Русия

"Голямата седморка" се събира в Бавария, за да обсъди действията си срещу Русия

Очаква се да бъде наложена забрана на Русия да продава злато.

В Германия, в Баварските Алпи, започва срещата на върха на лидерите на страните от Г-7. Основната тема е войната в Украйна и противодействие на Русия.  Според американски издания, позовавайки се на неназован представител на Белия дом, САЩ и техните партньори възнамеряват да обявят забрана за внос на руско злато – това е един от основните експортни артикули на Москва.

По време на преговорите, които ще продължат три дни, украинският президент Владимир Зеленски трябва да се присъедини към срещата на върха чрез видеовръзка.

Освен Украйна, лидерите на Г-7 планират да обсъдят нарастващите прояви на кризата в икономиката, продоволствената криза и партньорските програми с развиващите се страни.

Срещата на върха се подготвяше на фона на протестите на антиглобалистите, които се събират в Бавария от различни региони на Европа. Освен това в събота активисти на Грийнпийс проведоха акцията си в близост до замъка Елмау.

Те поставиха знак за мир от горящи факли на планината Waxenstein. Според протестиращите, за да спрем войната, трябва да изоставим изкопаемите горива.

Междувременно други активисти призоваха Г-7 да действа решително, за да спаси света от глобалния глад.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: