Пикът на цените на хранителните стоки все още не е достигнат

Пикът на цените на хранителните стоки все още не е достигнат Снимка: https://pixabay.com/

Германският министър на храните и земеделието Джем Йоздемир смята, че пикът на цените на храните все още не е достигнат, така че е необходимо да се подготвим за по-нататъшно увеличение

Той също така призова за допълнителна помощ на домакинствата с ниски доходи и призова за алтернативни начини за износ на украинско зърно.

За това министърът говори в интервю за Tagesspiegel.

Както каза Джем Йоздемир, много производители сега трябва да харчат повече пари за енергия и да прехвърлят разходите върху клиентите. Затова според министъра домакинствата с ниски доходи се нуждаят от „допълнителни целеви помощи“. Министърът призова и за премахване на ДДС върху плодовете и зеленчуците.

Мисля, че това е правилно, защото потребителските разходи играят голяма роля, особено сред бедните, и защото ще насърчават и здравословното хранене“, каза той.

Според министъра Украйна не може да разчита на възможността за безопасно транспортиране на зърно през Черно море „дори в случай на мир“. Затова ръководителят на германското министерство на земеделието предложи да се разработят „силни, мощни алтернативи на морския път“, за да може да се изнасят украински селскостопански продукти на постоянна основа, заобикаляйки Черно море.

Като алтернатива министърът предложи изграждането на нова жп линия между Украйна и балтийските пристанища, както и износ през река Дунав.

В опит да се справи с глобалните проблеми с доставките на зърно, германският министър на земеделието проведе кампания на ниво ЕС да се откаже от предписаната промяна в сеитбообращението тази година и да се позволи повторното култивиране на пшеницата. Според информацията, цитирана от министъра, "само в Германия би било възможно да се произведат допълнително 3,4 милиона тона пшеница".

Европейските лидери многократно предупреждаваха за възможна продоволствена криза заради проблеми с доставките на зърно от Украйна, която е един от водещите световни износители на зърно.

Руският президент Владимир Путин заяви, че е готов да улесни износа на украинско зърно в случай на разминиране на пристанищата.

Украйна не е съгласна с това и иска първо да получи гаранции за сигурност. Турция и ООН се включиха в обсъждането на въпроса за износа на зърно.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: