Предотвратиха сблъсък на американски и ирански военни кораби в Персийския залив

Предотвратиха сблъсък на американски и ирански военни кораби в Персийския залив Снимка: flickr.com

Случаят не е първи във военноморската конфронтация между САЩ и Иран, но се смята за един от най-опасните.

Американският военен кораб USS Sirocco и три ирански кораба едва са избегнали сблъсък вчера, заради "необичайно високата скорост", с която са плавали съдовете на Иранската революционна гвардия, наблюдаваща Персийския залив. 

Приближавайки се твърде близо до американския кораб, иранските съдове са били възпрепятствани единствено от предупреждението със сонарен сигнал и изстреляна сигнална ракета от USS Sirocco. 

По думите на американски военен служител пред вестник Washington Post, патрулният кораб USS Sirocco и бързият транспортен кораб USNS Choctaw County извършвали рутинен транзит в залива, когато иранските кораба се приближили челно на около 46 метра от USS Sirocco. 

Американският патрулен съд е дълъг почти 52 метра, а водоизместимостта му е 331 тона при максимална скорост от 35 възела. Въоръжението му се състои от 25 мм картечници Mk-38, автоматични гранатомети Mk-19 и шест ракети Stinger.

USS Sirocco е шестият патрулен кораб от клас Cyclone в пристанището на Бахрейн, където е централата на Пети американски флот. Основната мисия на тези кораби е крайбрежен патрул и наблюдения, които са важен аспект от крайбрежните операции и стратегията на американските ВМС.

Докато специалистите по морско корабоплаване си задават въпроса дали случилото се е грешка или провокация, говорителят на Централното командване на САЩ полковник Джоузеф Бучино заяви: „За Съединените щати няма съмнение, че иранският флот не успя да изпълни международните стандарти за професионално морско поведение и безопасност, което увеличи риска от погрешни изчисления и сблъсък“.

Иран и САЩ от доста време се конфронтират в международни води. В началото на април три кораба от Корпуса на Иранската революционна гвардия приближиха два кораба на бреговата охрана на САЩ в Персийския залив, принуждавайки ги да отправят предупредителни изстрели.

През март командирът на Корпуса на гвардейците на ислямската революция на Иран Хосеин Салами се обяви категорично и срещу израелското военноморско присъствие в Персийския залив, Ормузкия проток и Оманско море

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: