Yeni Şafak: Турция постави 10 условия за присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО

Yeni Şafak: Турция постави 10 условия за присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО

Турция постави десет условия на Стокхолм и Хелзинки за да отмени ветото си върху членството им в НАТО, съобщи вестник Yeni Şafak

По-специално, отбелязва вестникът, Швеция и Финландия „бяха призовани да подкрепят Анкара в борбата й срещу Кюрдската работническа партия, забранена в Турция“.

Стокхолм и Хелзинки, настоява Анкара, "трябва да създадат необходимите правни норми и правна инфраструктура за борба с тероризма".

На 5 юни представител  на турския президент  даде да се разбере, че страната му не възнамерява да прибързва с въпроса за разширяването на НАТО, и подчерта, че в светлината на руската инвазия в Украйна Анкара ще вземе балансирано решение за присъединяването на Финландия и Швеция, които в средата на май подадоха заявления за присъединяване към алианса.

В същото време Фахретин Алтун, съветник на турския президент, намекна, че Швеция и Финландия не трябва да губят време за преговори за присъединяване към НАТО, тъй като изискванията на Турция по този въпрос не са се променили. 

По-рано турската страна поиска Стокхолм и Хелзинки да премахнат оръжейното ембарго срещу Анкара, както и да спрат да подкрепят кюрдските организации, които смята за терористични.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: