Съдят Марая Кери за авторските права от най-популярното ѝ парче

Съдят Марая Кери за авторските права от най-популярното ѝ парче Снимка: giuseppeporro.com

Мегахитът на певицата от 1994 г. "All I Want for Christmas is You” („Всичко, което искам за Коледа, си ти“) ѝ носи милиони долари.

28 години по-късно обаче, композиторът-песенник Анди Стоун казва, че през 1989 г. е написал и издал песен със същото заглавие, от чиято „популярност“ и „стил“ се е възползвала Марая Кери.

Двете парчета звучат съвсем различно, но Анди Стоун твърди, че използвайки без разрешение същото заглавие, Кери е причинила объркване. До момента световноизвестната певица не е отговорила.

Откакто се появи в албума Merry Christmas през 1994 г., "All I Want for Christmas is You” продължава да оглавява коледните класации в много страни и до 2017 г. е донесло на Марая Кери повече от $ 60 милиона. Песента се смята за едно от най-известните коледни парчета на всички времена и е излъчена в Spotify над един милиард пъти. В скорошните си мемоари, певицата разказва как е композирала „по-голямата част от песента” на малък евтин домашен кийборд Casio.

Обезщетението, което Анди Стоун иска, е поне $ 20 милиона. В жалбата му се казва, че Марая Кери, нейният съавтор Уолтър Афанасиев и звукозаписната компания Sony Music Entertainment, са спечелили „незаслужени приходи“ от песента, тъй „съзнателно, умишлено и преднамерено” са нарушили авторските му права. Стоун твърди, че никога не е давал разрешение песента му да се използва за каквито и да било цели, включително „създаването на производно произведение“.

Не е ясно защо съдебният спор се повдига  едва сега, 28 години след излизането на коледния хит на Марая Кери. В жалбата си Анди Стоун посочва, че се е свързал с нея и другите обвинени миналата година, но „не са успели да постигнат споразумение".

Впрочем, съвпадението на заглавия на музикални пиеси не е нещо необичайно. Службата за авторски права на Съединените щати изброява в уебсайта си 177 записа под спорното заглавие „Всичко, което искам за Коледа, си ти”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: