Испания ще започне да произвежда микрочипове

Испания ще започне да произвежда микрочипове Снимка: ferra.ru

За да укрепи позициите на Евросъюза

Испанското правителство обяви план за инвестиции в размер на 12,3 милиарда евро, които ще превърнат страната в основен производител на микрочипове и ще помогнат за намаляване на зависимостта на Испания и Европейския съюз от други доставчици.

Това съобщи AP News.

Съобщението бе направено в Мадрид, където премиерът Педро Санчес трябваше да се срещне с ръководители на технологични компании на Световния икономически форум в Швейцария, за да обясни плана и да договори по-нататъшни инвестиции.

В Мадрид вицепремиерът и министър на икономиката Надя Калвиньо заяви, че петгодишният план има за цел да гарантира, че Испания може да обхване всички области на разработването и производството на микрочипове, които днес се считат за ключови за всички сфери на съвременната индустрия.

Порди глобалния дефицит на компютърни чипове потребителите с затруднени в купуванет на автомобили, компютри и други предмети от първа необходимост. Проектът е насочен към укрепване на слабите позиции на Европейския съюз в производството на микрочипове, което, по думите на Калвиньо, представлява около 10% от световния обем.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: