Уникална лодка с "крака на паяк" може да плува навсякъде

Уникална лодка с "крака на паяк"  може да плува навсякъде Снимка: wam-v.com

Компанията Marine Advanced Robotics разработи ултралеки катамарани, оборудвани с уникални извънбордови опори

Те осигуряват стабилност в условия, в които повечето лодки не могат да работят

През 2007 г. базираната в Калифорния компания Marine Advanced Robotics построи 30-метровия адаптивен модулен съд (WAM-V) Proteus. Именувана на морски бог, който можеше да променя формата си, лодката имаше същото свойство и лесно се адаптира към различни условия в морето.

Сега компанията пусна няколко по-малки версии на Proteus.


Модулният съд с адаптация към вълните или WAM-V (Wave Adaptive Modular Vessel), е иновативен клас плавателни съдове, които използват уникална технология за окачване за радикално подобряване на мореходността. Съчленената система използва пружини, амортисьори и панти за минимизиране на напрежението върху леката модулна конструкция на лодката. В резултат на това лодката може да работи в условия, при които други такива средства не могат да се справят “, пише компанията на своя уебсайт.

Всъщност това са ултралеки катамарани, оборудвани с извънбордови опори, които приличат на крака на паяк. Те могат да работят в условия, в които повечето лодки не могат да се справят. Могат да се управляват дистанционно или автономно, моделите работят както с двигатели с вътрешно горене, така и с  електродвигатели.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: