Да се готви ли Европа за нова пандемия

Да се готви ли Европа за нова пандемия

Малко е вероятно, но събитията се развиват стремително, а лятото обещава да бъде "весело"

И пак – каква болест, откъде се взе, само въпроси. Птичи грип, свински грип, covid - всички те дойдоха при нас от животни. Маймунската шарка също. Но не директно от маймуни. Казват, че турист, ухапан от леопард, е бил нулевият пациент. Ето какво се знае за тази мистериозна болест.

Какво представлява

Маймунската шарка не е ново заболяване, въпреки че е доста рядко. Зараза с маймунска шарка е възможна при близък контакт с болен човек или животно (такива болести се наричат ​​зоонози).

След пълното изчезвана на едрата шарка през 1980 г. ваксинацията е преустановена. А маймунската шарка излезе начело по отношение на заразност за хората сред другите ортопоксвируси.

Ортопоксвирусите са семейство вируси, които живеят в бозайници, включително хора, както и в членестоноги. Те причиняват различни видове едра шарка. Човешкият беше победен, но останаха кравешката, маймунската, конската и камилската. Неваксиниран човек може да се зарази от животни.

Случаите на маймунска шарка се срещат от време на време в дивата Африка, главно във влажната джунгла. И да, вирусът е опасен: смъртността достига 11%. През последните години периодично се регистрират внесени случаи на маймунска шарка в европейски страни и САЩ.

Симптомите са много подобни на варицелата: малки мехури по цялото тяло, треска, главоболие.

80 случая на маймунска шарка са регистрирани в 11 държави, съобщи Световната здравна организация. Според експертите ѝ броят на случаи ще се увеличава.

У нас не са регистрирани случаи на маймунска шарка.  

ДОБРИ НОВИНИ

1. Това не е ужасната черна шарка, която покосява половината Европа през Средновековието.

2. Ваксината срещу човешка шарка е ефективна и срещу маймунска шарка.

Данни от учени от САЩ:

* Статистически данни от Африка (събрани от минали огнища) казват, че ваксината срещу едра шарка е поне 85% ефективна за предотвратяване на маймунска шарка.

* Ваксинацията след излагане на маймунска шарка може да помогне за предотвратяване на болестта или да я направи по-лека.


И още

Все още има много хора по света, които не са ваксинирани срещу едра шарка, защото ваксинацията срещу едра шарка беше спряна след пълното спиране на едра шарка. В риск, разбира се, са тези, които живеят близо до маймуни. И хората, родени след 1980г.

Малко вероятно е да има пандемия, но не е изключено наличието на лоши намерения.

Всички хора, които са били ваксинирани срещу едра шарка преди 1980 г., създават естествен слой, който е малко вероятно да позволи развитието на глобална пандемия. Освен това вече се говори за възобновяване на глобалната ваксинация. 


Произвеждат се нови ваксини, които съдържат компонента на маймунската шарка.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: