Сурови наказания за протестиращи предвижда нов британски закон

Сурови наказания за протестиращи предвижда нов британски закон Снимка: news.sky.com

Британското правителство делегира нови правомощия на полицията, за да накара протестиращите не само да наричат протестите си „мирни”, но и да не ограничават мирния живот на онези, които не протестират.

Новият закон предвижда например една година затвор за блокиране на пътища, съобщава Euronews. Толкова ще получат протестиращи, чиито действия пречат на националната инфраструктура като пътни артерии към летища, болници и печатници. 

За протестиращи, които се заключват с катинари или се залепват с промишлени лепила за пътни съоръжения, обществени сгради и др., новото законодателдство определя шест месеца затвор. Същият срок зад решеткшти е предвиден и за протестиращи, които пречат на строителството на големи транспортни проекти. Санкциите за лишаване от свобода са придружени и от глоби в „неограничен размер”.

Новите мерки бяха предложени още миналата година като част от законопроекта за полицията, престъпността, присъдите и съдилищата, но през януари тази година Камарата на лордовете ги отхвърли, наричайки ги „драконовски и антидемократични, в стила на полицейските държави от източния блок по време Студената война“.

Министърът на вътрешните работи Прити Пател, която е работила по новия закон, обаче контрира: „На мнозинството отговорни граждани, които спазват законите, им е писнало от антисоциални, разрушителни протести, провеждани от едно самолюбиво малцинство хора, които изглежда се наслаждават на причинения от тях хаос и неудобства за останалите от нас“, заяви Пател. 

Тя смята, че законопроектът за обществения ред ще даде на полицията правомощията, от които се нуждае, за да ограничи „това възмутително поведение” и да гарантира, че протестите няма да нарушават живота на масовата британска общественост.

Новото законодателство разчита на управляващото парламентарно мнозинство в Камарата на общините. Групите за граждански свободи вече изразиха дълбоката си загриженост от предложените мерки, постановявайки, че те ограничават правото на протест на гражданите. 

„Това не е законопроект за обществен ред, а за обществено потисничество. Ще работим с всички партии, за да победим. Нашето право на мирен протест трябва да бъде защитено, а не атакувано“, заяви бившият лидер на британската Зелена партия и настоящ депутат Каролайн Лукас.

Последната капка, която преля чашата на търпението на британската полиция, бяха масовите протести и сблъсъци със силите на реда по време на кризата с горивата миналана година, когато огромните опашки пред празните бензиностанции станаха удобен повод за правозащитници и природозащитници да блокират важни национални пътни артерии.

Групи като Just Stop Oil, Insulate Britain и Extinction Rebellion спираха линейки и обществен транспорт, не допускаха хора до работните им места, блокираха подстъпите към летища, учреждения, болници, училища, университети и детски градини, създавайки грандиозен хаос в британските градове. 

Новият законопроект за обществения ред е част от 38 нови законодателни предложения, които британското правителство смята да въведе. Темата за климатичните промени не присъства в нито едно от тях.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: