Турски авиолинии и елитни магазини не приемат руските карти „Мир”

Турски авиолинии и елитни магазини не приемат руските карти „Мир” Снимка: TASS

До момента опцията не е свалена от сайтовете на Turkish Airlines и елитните молове, съобщава „Известия”.

При опит да се купи самолетен билет от Turkish Airlines с карта „Мир”, обслужвана от Сбербанк, ВТБ или Тинкофф Банк, системата препоръчва на клиента да се обърне към кредитната организация или да плати по друг начин. Някои потребители са успели да осъществят плащанията си с карти на китайската платежна система  UnionPay.

Руснаци, емигрирали в Турция, също се оплакват в Telegram, че не могат да платят покупките си с картите „Мир”. По думите на потърпевши, и авиокомпанията Pegasus Airlines вече приема само турски или други чуждестранни карти. 

Плащания с картите на китайската платежна система UnionPay, издадени и много търсени в Русия, особено след руското нахлуване в Украйна, вече не се приемат в чуждестранните онлайн-магазини. 

През март Visa и Mastercard съобщиха, че преустановяват дейността си на територията на Руската федерация, а картите им, издадени в Русия, не работят извън границите на страната. Плащанията в AppStore чрез руските емисии на Visa и MasterCard също са блокирани.

Експерти смятат, че отказът на турските банки да работят с руски кредитни институции се дължи на опасенията, че ще попаднат под действието на т.нар. вторични санкции

Решението на турските финансови структури може сериозно да осуети очакванията за силен туристически сезон с туристи от Русия в турските курорти.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: