Делът на въглеродния диоксид в атмосферата достигна рекордно ниво

Делът на въглеродния диоксид в атмосферата достигна рекордно ниво

През април 2022 г. на Земята е регистрирана рекордно висока концентрация на въглероден диоксид в атмосферата

 Това съобщиха специалистите от Института по океанография Скрипс (САЩ) позовавайки се на данни на метеорологичната обсерватория в Мауна Лоа (Хавай), която регистрира рекордна концентрация от 420,02 милионни части.

По-късно антирекордът беше потвърден от Националната администрация за океани и атмосфера, която регистрира концентрация от 421,33 ppm на 4 май.

През 1958 г., когато започва работата на Хавайската станция, там е регистрирана концентрация от 317,51 милионни части. Въглеродният диоксид се счита за най-важният компонент на парниковите газове, които водят до глобално затопляне. Според NOAA въглеродният диоксид в момента се натрупва сто пъти по-бързо, отколкото през която и да е предишна геоложка епоха.

„Бяха необходими повече от 200 години, за да се увеличи концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата с 25% и само 30 години, за да бъде надмината половината от прединдустриалното ниво“, обясни Саймън Луис от University College London.

За последен път концентрацията на въглероден диоксид леко е надвишавала 400 части преди около 4 милиона години, когато средната температура е била с 3 градуса по-висока от днешната.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: