Създадоха "магически" прозорец от течни кристали

Създадоха "магически" прозорец от течни кристали Снимка: ferra.ru

Като използват стар китайски трик

За първи път изследователи използваха течни кристали, за да създадат "магически" прозорец - прозрачно устройство, което създава скрито изображение, когато върху него попадне светлина. Технологията се основава на много стар светлинен трик.

Това съобщава Science Daily.

Преди хиляди години майсторите в Китай и Япония изработвали бронзови огледала, които приличали на обикновено плоско огледало, но при попадане на пряка слънчева светлина върху тях, те формирали различно изображение. Едва в началото на ХХ-ти век учените разбират как работят тези устройства: светлината, падаща на обратната страна на огледалото, създава незначителни трептения на повърхността, които водят до образуването на изображение.

"Магическият прозорец, който създадохме, се вижда като идеално плосък с невъоръжено око, но всъщност има малки изменения, които създават изображение в отговор на светлината", казва ръководителят на изследователския екип Феликс Хуфнагел от Университета в Отава.

Течните кристали са материали, които могат да текат като обикновена течност, но имат молекули, които могат да бъдат ориентирани като твърд кристал. В новата работа изследователите използват оптичния елемент Панчаратнам- Берри (Pancharatnam-Berry (GOY), който представлява устройство с течни кристали, работещо на принцип, наречен фаза на Панчаратнам- Берри. Изменяйки ориентацията на молекулите на течните кристали в това устройство, изследователите могат да променят свойствата на светлината, преминаваща през устройството, пиксел по пиксел.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: