Кой победи в телевизионния дебат Макрон – Льо Пен

Кой победи в телевизионния дебат Макрон – Льо Пен Снимка: eurotopics.net

Французите бяха любопитни дали крайно дясната претендентка за президентския пост отново ще се провали така „ужасяващо”, както преди пет години, но добрата новина за нейните привърженици е, че Марин Льо Пен вече може да забрави за онази телевизионна катастрофа.

За три часа спор тя се показа много по-информирана и организирана, дори по някои теми спечели последната дума. Изкова и знакови реплики като „Г-н Макрон, казват, че сте Моцарт в икономиката...”  Накратко, тренингът през изминалите пет години ѝ се отплати, коментира ВВС.

Марин Льо Пен се представи като жена-политик, която разбира тревогите на обикновените французи и цени техния здрав разум. Тя предложи голямо намаление на ДДС за горивата и основните стоки и премахване на данъка върху доходите за лицата под 30 години.

Льо Пен призова за коренна реформа на ЕС, за да може Франция да започне да защитава собствените си интереси. Крайно дясната кандидатка се противопостави на „масовата анархия в имиграцията“ и призова за експулсиране на нелегални имигранти. Марин Льо Пен не се отказа от забраната на ислямския хиджаб, който учтиво наричаше „воал”. 

Макрон контрира кратко, но недвусмислено със забележката, че това ще доведе до гражданска война. Всъщност проблемът на г-жа Льо Пен може би беше в готовността ѝ да противоречи на всичко, казано от действащия президент, но въпреки очевидно по-добрата ѝ сръчност в дебата, все пак не успя да се справи с аргументите на Еманюел Макрон. 

Той заложи на фактите – и спечели, с многобройните си точни забележки „Не, това не е вярно“ или „Цифрите ви са грешни, мадам Льо Пен“. Макрон не пропусна и да отбележи, че сега опонентката му изглежда подкрепя промени, срещу които са гласували собствените ѝ депутати.

Неговият проблем този път бе, че  вече не се бори за политическото си бъдеще, а за да защити и продължи резултатите си, което го вкара в неблагодарната позиция да акцентира на приемствеността - и г-жа Льо Пен се възползва, за да подчертае неизбежните провали в едно пет годишно управление, обременено от тежката здравна криза и сложната международна ситуация.

Все пак президентът показа завидното усещане, че е стъпил здраво на твърда почва. Той атакува Марин Льо Пен за 9-милионния заем от руска банка, отношението ѝ към Европа и проблема със свободата на облеклото, отразяващо религиозна принадлежност, т.е., хиджабът. 

Макрон акцентира на добрите си резултати в овладяването на инфлацията и подчерта, че мерките му за таван на цените на горивата и освобождаването от данъци върху трудовите бонуси са по-справедливи, по-ефективни и по-реалистични от идеите на г-жа Льо Пен. 

За чест на Макрон, той успя да избегне капана да се представи като твърде елитарен и арогантен и често създаваше впечатлението, че би могъл „да закопае” опонентката си, но в името на добрия тон и управленския стил на национално помирение, избра да се въздържи. 

И все пак - кой спечели? Някои коментатори твърдят, че това очевидно е г-н Макрон, защото г-жа Льо Пен, макар и далеч по-впечатляваща от преди пет години, все още няма необходимия капацитет за президент. Аргументът на анализаторите е, че бягайки от необоснована агресивност, тя е заела твърде отбранителна позиция, докато Макрон е показал сигурност и реализъм

Привържениците на всяка от страните се тревожат, че фаворитът им може да бъде победен. Прогнозите засега са на страната на действащия президент на Франция. И все пак – двубоят по телевизията не е този, който ще се разрази пред изборните урни в неделя.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: