Как европейските държави ще преодолеят зависимостта от руски нефт и газ

Как европейските държави ще преодолеят зависимостта от руски нефт и газ Снимка: balkangreenenergynews.com

Европейската комисия се обърна към държавите-членки с молба да споделят опита си по въпроса. Eurunews обобщава позициите им.

Австрия, която е военно неутрална и не е член на НАТО, не е убедена в санкции срещу вноса на петрол и газ от Русия, но същевременно смята, че „Докато умират хора, всяка санкция е недостатъчна“

Белгия подкрепя ембаргото върху руските въглища, но се колебае по отношение на газа. Страната няма да се противопостави на целенасочени действия на ЕС срещу руския петрол.

България заяви през март, че няма да поднови 10-годишния си договор с „Газпром”, който изтича в края на годината. В ход е пускането на нов газопровод от Гърция, страната сключи и сделка за внос на повече газ с Азербайджан.

Хърватия почти напълно е елиминирала зависимостта си от руския газ, но иска ЕС да излезе с глобална перспектива за поддържане на таван на цените на газа.

Кипър не е пряко зависим от руски енергийни източници, тъй като внася по-голямата част от петрола си от други европейски страни и планира доставки на газ от източното Средиземноморие.

Чехия би била тежко засегната от пълно ембарго върху руските енергоносители, но заяви, че прави планове за извънредни ситуации, вкл. при прекъснати енергийни доставки от Русия.

Дания е за тотална зелена трансформация на европейската енергетика и край на зависимостта на континента от руските изкопаеми горива. Страната възобнови строителството на Baltic Pipe, газопроводът от Норвегия до Полша. 

Естония ще прекъсне всички доставки на руски газ и петрол до края на годината.

Финландия изрази желание „да се отърве от руските изкопаеми горива”, но във финландските разпоредби все още има някои вратички, които позволяват внос на руски енергоносители.

Франция внася 25% от необходимия ѝ газ от Русия и засега е готова да забрани вноса на руски петрол, но позицията ѝ зависи от изборните резултати на 24 април.

Германия е силно зависима от руския енегиен внос и се опасява от обща европейска рецесия. Въпреки това страната вече е намалила вноса си на руски петрол от 35% на 25%, а вноса на газ от 55% на 40%.

Гърция активно проучва собствени газови находища, но засега задоволява около 40% от енергийните си нужди от руски внос.

Унгария е много зависима от руската енергия и въпреки че одобри забраната за внос на въглищата, Виктор Орбан заяви, че ще наложи вето на всеки опит за пълно енергийно ембарго срещу Русия, защото това "би убило" страната му.

Ирландия не внася природен газ от Русия, тъй като има собствено газово находище, което допълва с внос от съседна Великобритания, така че е за “максималистки” подход в санкциите срещу Москва.

ACCIONA to supply 100% renewable energy to FNAC in Portugal
Соларен парк в Португалия, водеща в Европа по възобновяема енергия, снимка - acciona.com

Италия доставя от Русия 38% от природния си газ, така че може да не се съгласи със санкциите срещу износа му в ЕС. Междувременно страната разширява газовите си доставки от Алжир и разработва собствени източници. 

Латвия обяви, че вече не зависи от руския внос на газ и петрол и поддържа позицията, че и другите страни от ЕС трябва да обмислят подобни мерки.

Литва спря изцяло вноса на енергия от Русия, в резултат на „многогодишна последователна енергийна политика и навременни инфраструктурни решения“.

Люксембург е подготвен за забраната на вноса на въглища от Русия в ЕС, а позицията му за петрола и газа ще бъде израз на "ключовата политика" за европейското единство. 

Малта не зависи от руския внос на газ и петрол за своята енергетика.

Нидерландия ще представи план за постепенно прекратяване на вноса на руски газ, петрол и въглища „преди края на април”. Страната смята, че трябва да се вземат мерки на европейско ниво, за да се гарантират енергийните нужди на ЕС. 

Полша внася близо 40% от необходимия ѝ природен газ от Русия, но обяви „най-радикалното” за Европа решение да прекрати изцяло вноса на въглища от Русия в следващите няколко месеца, а до декември да спре вноса на руски петрол и газ. 

Португалия разчита много повече на възобновяеми енергийни източници, отколкото на руски нефт и газ и настоява за санкциите срещу вноса им от първите дни на войната. 

Румъния съвместно с Унгария, Словакия и Полша ще развива водородна енергетика. Страната внася от Русия 10% от необходимия ѝ газ, а най-голямата румънска енергийна компания OMV Petrom спря вноса на суров петрол от Русия.

Словакия получава около 85% от необходимия ѝ газ и 66% от петрола си от Русия. Въпреки това през април словашкото правителство заяви, че ще се придържа към решенията на ЕС. 

Словения е силно зависима от руския внос на газ и петрол, но търси алтернативи като внос на втечнен газ от терминали в Хърватия.

Испания не зависи силно от руските енергоносители и се преориентира към вноса на втечнен газ. Но противоречията ѝ с Алжир - основен доставчик на газ в страната, може да попречат при решение за ембарго срещу руския газ.

Швеция не разчита в голяма степен на руския внос на енергия и едно евентуално енергийно ембарго върху руските енергийни източници не би се отразило върху икономиката ѝ. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: